ÚJ HATÁSOK MENTÉN

A mások mellett a Get Out Of Your Lazy Bed vagy a Whose Side Are You On című slágerével sztárrá vált jazz és latin elemeket ötvöző Matt Bianco jelenleg a New Cool Collective nevű formációval kiegészülve turnézik, az Óbudai Nyár keretében július 22-én hazánkban is koncertet adva – ennek kapcsán beszélgettünk Mark Reilly énekessel.

TM Alakulásuk idején az angol könnyűzene olyan együttesektől volt hangos, mint az Iron Maiden vagy a Depeche Mode. Az említett sötétebb hangulatú formációkkal ellentétben a Matt Biancót a pozitív hangvétel jellemezte. Ez a kontraszt is hozzájárulhatott ön szerint a kezdeti sikerekhez?

Mindezek közrejátszhattak a sikerben, de valójában mi csak a saját zenénkkel voltunk elfoglalva. Nem tudhattuk, hogy bárkinek is tetszeni fog-e, amit csinálunk, mivel a számaink – ahogy említette is – nem szerepeltek a slágerlistákon.

TM A zenéjükben a jazz, a pop és a latin zene stílusa keveredik. Melyek voltak önre a legnagyobb hatással az említett műfajoktól?

Elsőként Stan Getz szaxofonista és João Gilberto gitáros közös dalai, a War nevű együttes, Tom Waits, Stevie Wonder vagy éppen a King Pleasure ugrik be, de hasonlóképpen fontos szerepet játszott az életemben Gil Scott-Heron, Dizzy Gillespie vagy éppen Chet Baker zenéje.

TM Mi a véleménye az említett műfajok jelenlegi helyzetéről, mennyiben alakultak át az elmúlt 35 évben?

Úgy gondolom, hogy a különböző stílusok és ritmusok az internet elterjedése óta jóval szélesebb körben terjedtek szét a világban, rengeteg zenészre hatnak, mindennek köszönhetően pedig a műfajok megőrizték a frissességüket és a kreativitásukat.

TM Ki jelenti az ön számára a legnagyobb inspirációt manapság?

A lányom.

TM A közelmúltban hunyt el Mark Fisher, aki igencsak nagy hatást gyakorolt a Matt Bianco zeneiségére. A budapesti koncerten, illetve a jövőben ki fogja helyettesíteni, és hogyan talált rá a megfelelő zenészre?

Markot soha nem fogjuk helyettesíteni, a Matt Bianco zenei világára azonban biztosan hatással lesz a halála. Amikor belépett a zenekarba, megváltozott a hangzásunk, és az új felállással valószínűleg megint új irányt vesz a banda jövője. Remélem, az új formáció új hatásokat hoz majd számunkra.

TM Ön szerint Mark Fisher halála milyen irányban fogja zeneileg, hangulatilag vagy egyéb más módon befolyásolni az együttest?

Az új albumunk, a Gravity július végén jelenik meg Japánban, a világ többi részén pedig ősszel. És mint említettem, hangzásában különbözni fog a korábbi albumainktól, remélem, pozitív értelemben.

TM A koncerteken a közönség jelentős része az olyan régi slágereket várja, mint például a Whose Side Are You On vagy a Get Out Of Your Lazy Bed. Mit jelentettek az ön számára ezek a számok a maguk idejében, és miben változott meg a viszonyulása azóta hozzájuk?

Még mindig nagyon szeretem játszani ezeket a dalokat, sokat lendítettek a karrierünkön, éppen ezért nagyon fontosak számomra.

TM Jelenleg a New Cool Collective nevű formációval turnézik. Milyen olyan új lehetőségeket biztosít önnek ez a felállás, amelyet szimplán az anyazenekarral nem tudott megvalósítani?

Egyszerűen csupán arról van szó, hogy szükségem volt a változatosságra, a New Cool Collective pedig felfrissített engem előadóként.

TM Már a karrierjük korábbi szakaszától kezdve rendszeresen játszanak Magyarországon. Érzékelt bármi változást a közönség szempontjából az elmúlt évtizedekben?

Mindig is nagyon meleg fogadtatással várt minket a közönség Magyarországon, szóval mindig örömmel térünk vissza ide.

TM Miben lesz különleges a nyári koncert a korábbiakhoz képest?

Ezúttal a New Cool Collective nevű formációval érkezem, a koncert tele lesz energiával, számos nagyon pozitív visszajelzést kaptunk már a jelenlegi turnénkról szerte a világon, így nem fogunk csalódást okozni.

TM Régen sokan azt gondolták, a formáció az ön nevét takarja. Milyen gyakran kérnek még mindig autogramot Matt Bianco néven?

Régen valóban számtalanszor előfordult ez, manapság azonban már az emberek csupán egy közös képet szeretnének lőni a telefonjukkal.

Szentgyörgyi Rita