Az irodalom ereje a Várban

Idén 15. alkalommal rendezi meg a Budavári Önkormányzat a Magyar Nyelv és Magyar Könyv Ünnepét hagyományosan a szeptember 2-ához, Buda 1686-os visszafoglalásának dátumához legközelebb eső hétvégén, a Mátyás-templom melletti Szentháromság téren. A programsorozat célja a magyar szépirodalom és könyvkiadás népszerűsítése. Minden esztendőben az eseményhez egy fontos évfordulót kapcsolnak hozzá, valamint egy különleges történelmi, nyelvi régió bemutatására törekszenek. Előbbit ezúttal a reformáció öt századik évfordulója jelenti, a meghívott tájegység pedig idén a Kazinczy Ferenc alkotói pályájában is fontos szerepet játszó Tokaj-Hegyalja és a magyar irodalmi nyelv bölcsőjeként is emlegetett Vizsoly, ahol Károli Gáspár fordításában először nyomtatták a teljes magyar nyelvű Bibliát. Szeptember első hétvégéjén a térség kézművészeti, népzenei, borászati, gasztronómiai szempontból is bemutatkozik a régióra vonatkozó egyéb tradicionális és kulturális sajátosságok ismertetése mellett. Mindemellett pedig gyermekprogramok, színpadi beszélgetések, író-olvasó találkozók is színesítik a kínálatot, illetve a Várban található kulturális intézmények is kiveszik a részüket az ünnepségből speciális kiállításokkal, foglalkozásokkal.

Mint Dr. Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere elmondja, manapság a könyvkiadók, különösen a kisebbek, igencsak nehéz helyzetben vannak. A rendezvényen őket igyekeznek népszerűsíteni, hogy az általános kínálat mellett a kevésbé fókuszban lévő kötetek tegyék még
izgalmasabbá a kínálatot. Mindemellett fontos számukra, hogy a Budapest történelme iránt érdeklődő külföldiek is találjanak idegen nyelvű könyveket, fotóalbumokat.

Az ünnepségen 2011 óta a szervezők által alapított Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat is átadják, ugyanis mind a magyar könyvek idegen nyelvre fordítását, mind a külföldi kötetek magyarra átültetését fontos kulturális missziónak, valamint a költészethez, irodalomhoz hasonló figyelmet érdemlő teljesítménynek tartják. Idén Finnország függetlenségének századik évfordulója alkalmából egy finn relációjú műfordítóra tesznek javaslatot, és a szombati nap keretében a finn kultúra és nyelv is külön programsorozat keretében mutatkozik be. Budavári Könyvünnep, Budai Vár, szeptember 1–3.