Olaszul mesterfokon

Érdemes néha a főváros külsőbb területeire is gondolni, ha éttermet keresünk: Újbudán például, a Bartók Béla út és a Karolina út kereszteződésében egy remek olasz hely, a Raffaello várja a vendégeket, ahol talán a főváros legjobb pizzáját készítik, sok más kiváló fogás mellett.

Bár a budapesti éttermek-kávézók java a belvárosban, vagy ahhoz nagyon közel található, kijjebb is találhatók izgalmas helyek. Újbudán a Szent Gellért tér és a Móricz Zsigmond körtér között már hagyománya van a vendéglátásnak, de ettől távolabb is bukkanhatunk kincsekre. A Bartók Béla út külsőbb részén, a Karolina úti kereszteződésben fedeztünk fel egy ilyet, egy remek olasz éttermet: a Cucina di Raffaello, azaz ahogy sokan ismerik, a Raffaello. Az egyébként sok éve létező helyen nemrég átrendeződött a tulajdonosi szerkezet, most már Szonda Ferenc vezeti – a jelek szerint nagy gonddal, odafigyeléssel. Mint megtudtuk, friss hazai és külföldi alapanyagokat használnak, minőségi beszállítókkal szerződtek a halakra is. Az észak-olasz húsételek és a déli, könnyedebb ételek is megtalálhatók náluk. A tészták egy része pedig helyben készül, például a különböző töltött típusok – tortellini és ravioli –, a többit Olaszországból hozzák. Az étlap évente kétszer, tavasszal és ősszel változik, de csak a kínálat körülbelül egyötöde cserélődik ilyenkor, mert a törzsvendégek igénylik a megszokott fogásokat. Jellemzően a köreteket is megváltoztatják egy-egy húsételnél, a téli „menetrendben” dúsabbak, laktatóbbak szerepelnek. De például az Ossobuco (a borjú hátsó lábszára a csontszelettel) is csak ősztől tavaszig szerepel a menüben, mivel viszonylag nehéz fogás.

Ezenkívül természetesen havonta változik a séf ajánlata: mivel augusztus elején jártunk itt, megkóstoltuk az e havi kínálatból a csilis málnakrémlevest csokis kacsatepertővel. Nem kell aggódni, alig csíp, ellenben ez kiemeli a gyümölcs aromáját, amely pedig az édes-sós tepertőt öleli körül az ember szájában.

Zseniálisan egyszerű ötlet, és működik – a szeptemberi ajánlatban is biztosan lesz valami hasonló különlegesség. Remek választásnak bizonyult a toszkán tengeri halleves is: enyhén csípős, paradicsomos alappal, különböző tengeri falatokkal, nagyon ízletes fogásnak találtuk. Nem tudtunk ellenállni a minden olasz étterem fokmérőjének számító, jól ismert pizzának, és bátran kijelenthetjük, hogy Budapest egyik, ha nem a legjobbját készítik itt. A prosciuttóval, rukkolával, koktélparadicsommal és Grana Padano sajttal szervírozott Pizza della casát választottuk, a tésztája nagyon rendben van, a feltétek kiváló minőségűek, frissek és ízletesek. Tésztának a pappardelle füstölt kacsamellel, aszalt paradicsommal elnevezésűt kértük, és ennél sem csalódtunk, minden alkotóeleme szinte tökéletes volt. Amint a konfitált báránycsülökről is csak felsőfokon lehet szólni: az omlós, remek hús, a mellé tálalt grillezett polenta és a jus (a sűrű pecsenyeszaft) ugyancsak egyszerű, de elrontható étel, a Raffaellóban azonban kiválóan értik a módját. Így bár desszertnek szinte alig maradt hely, muszáj volt letesztelnünk: a saját készítésű epres tiramisu és a szintén itt előállított Rákóczi-túrós pohárkrém egyaránt finom, kár is lett volna kihagyni.

A jelek szerint – ebédidőben voltunk – jó néhányan ismerik a viszonylag előnytelen helyen lévő Raffaellót, volt néhány vendég az árnyas teraszon, amelyet sűrű sövény választ el az úttól, így hétköznap is bátran ki lehet ülni. Az étterem egyébként házhoz is szállít, de minőségi okokból – ha túlságosan kihűl a pizza, élvezhetetlenné válik – csak a tágabb környékre, így az 1. és 11. kerületekbe, valamint a 12., 22. kerületek és Budaörs étteremhez közeli részeire.

Zsiray-Rummer Zoltán