Bordos Zsolt – 3D művész

„Gyerekkorom óta festettem, elég korán kialakult a küldetéstudatom, szüleimnek tizenévesen mondtam, hogy nagy festő leszek, és meghódítom majd a világot.”

„Másodévesen abbahagytam a festést, és kizárólag 3D animáció készítésének a tanulásával foglalkoztam, ami egy autodidakta folyamat volt. A 3D animációban nem a filmtrükkök érdekeltek, sem a speciális effektek, hanem a perspektíva, a körbejárhatóság, a fény-árnyék relációja és a térelméleti kérdések. Én voltam az a festőművész, aki szó szerint elkezdte felfedezni a harmadik dimenziót.”

Fotó: Hegedűs Róbert

„Végül összejött a tinédzserkori ábránd, valóban bejártam a világot a munkáimmal, 33 ország közel 60 városában vetítettem, csupán annyi a különbség az eredeti tervhez képest, hogy ma már nem ecsettel festek, hanem fénnyel.”

„Divatossá vált az épületvetítés, és valóban, rendkívül gyorsan kialakultak a klisék, de nekem feltett célom és szándékom az eredeti formanyelvek kutatása, felfedezése. A Zsolnai Fényfesztivál egy rendkívüli esemény, nagyon örülök, hogy végre itthon is van ilyen találkozó, és tudomásommal egyre több helyen készülnek fényfesztivál szervezésével. Örömömre szolgál az is, hogy egyre több hazai épületvetítés van, például a júliusi Fina nyitóünnepség alkalmából is az egyik társszerzője voltam a Budai Vár fényfestésének. Magyarország eddigi legnagyobb fényfestése volt ez.” „Jelenleg folynak az előkészületek egy következő, nagyméretű vetítéssel kapcsolatosan Budapesten, de erről még nem beszélhetek.”