Átszellemülés és ünnepi fények Szentendrén

Ha van Budapest esti fényeinél, látványánál szebb, minden bizonnyal Szentendre az, különösen karácsony előtt, díszbe öltözve. És ha úgy gondolnánk, mindent meglelhetünk Budapest kiváló vásáraiban, a bensőséges hangulatért tegyünk látogatást Szentendrére. A festői szépségű történelmi város harangjátékkal, vasárnapi gyertyagyújtással, színházzal, vásárral vár öt héten keresztül, adventtől vízkeresztig. Immár hagyományosan.

Meghitt programmal készülnek a szentendeiek az ünnepre: négy adventi vasárnap délutánján ünnepélyes gyertyagyújtást szerveznek: a helybeliek a Fő téri kereszt körül elhelyezett óriási adventi koszorúnál gyújtják meg mécseseiket. Harangjátékkal veszi kezdetét az esemény, majd a gyertyagyújtást és a rövid beszédet követően a város keresztény felekezeteinek vezetői mondanak el egy-egy közös imát. A programok végén adventi fényfestéssel, forralt borral és süteményekkel köszöntik az egybegyűlteket.

Minőségi helyi termelők és kézművesek és forralt bor

A varázslatos város szívében, a Dumtsa Jenő utcában nyílik meg a vásár, elsősorban termelők és kézművesek minőségi gazdag portékáiból. A kiállítók között megtalálható lesz idén is a kézműves árusok és a helyi művészek pavilonja, és persze a gasztronómia is képviselteti magát. Az adventi vásárt közösségépítő céllal is tervezik, hiszen a vásár utcájában elhelyezett tűzkosarak mellett barátok, családok forralt borozhatnak, és közösen készülhetnek az adventi ünnepekre.

A templomok ölelésében

Szentendre templomaiban kigyúló fények és megszólaló művek – azonkívül, hogy betekintést nyújthatnak egymás hitébe és készülődésébe – felekezeteken átívelő hidat képeznek a közös élmények által.

A Mitől jó a világ? programsorozatban a város civil szervezetei, egyesületei jótékonysági akciókat, programokat szerveznek, hogy a bevételből támogatni tudják a nehezebb körülmények közt élő lakosokat, s így számukra is széppé válhat az ünnep.

Színház egész évben

A nyárral nem ért véget a színházi szezon Szentendrén. Az idei évtől a Szentendrei Teátrum egész évben kínál igényes színházi programokat a városban élőknek és az idelátogatóknak. Az őszi–téli évad a saját bemutató mellett (Arany-balladák, arany áriák; Bormámor – zenés valóságjáték Hamvas Béla művei nyomán) meghívott színházi, gyerekelőadásokat, koncertet és hangversenyt egyaránt kínál.

Csavard fel a Főteret Szilveszterkor

Szilveszter estéjén a lakosok együtt búcsúztatják az óévet a Fő téren, a Csavard fel a Fő teret! eseménnyel: utcabállal, a The Bits Beatles Emlékzenekar koncertjével és tűzijátékkal. Az újévet pedig a szentendrei gyökerekkel rendelkező Söndörgő zenekar koncertjével köszöntik január 7-én, a Városháza dísztermében.