Segítő kezek elismerése

Bárki szavazhat idén is a jótevőkre: egyénekre vagy civil szervezetekre, akik a maguk sorsán túl felelősséget mutatnak mások élete iránt. Második éves a Jószolgálat-díj, Tóth Simon Ferenccel, a díjat létrehozó Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi tagjával beszélgettünk.

– Hol tart a segítés kultúrája hazánkban? Hogy látja, javul-e a szolidaritás, megmutatkozik-e a rászorulók minden szegmensében a segítő civilek jelenléte? 

Ez egy kétélű dolog, mert miközben sajnos egyre több körülöttünk a rászoruló, aközben a társadalom egyre érzékenyebben reagál rájuk, és helyrebillen az egészséges működés. Az egész életen át, hivatásszerűen segítő szociális munkások mellett egyre több civil önkéntes kapcsolódik be azokba a folyamatokba, amik a különféle rászorulók mindennapjait próbálják megkönnyíteni. Amikor azt látom, hogy újabb és újabb civil közösségek szerveződnek a virtuális térben, és a társadalom legkülönbözőbb rétegei lépnek szövetségre azért, hogy hajléktalanok, családok, idősek, gyerekek ne maradjanak takaró vagy étel nélkül, akkor azt gondolom, hogy ennek a társadalomnak bizony kezd rendbe jönni a lelkiismerete, és a legváratlanabb, sokszor a legnehezebb pillanatokban előbújik az eredendő jósága.

– Bővül-e idén a díjazottak köre, s ha igen, milyen szereplővel? 

A második évi kategóriákban egyértelműen elválasztottuk egymástól a hivatásszerűen és önkéntesen segítőket. Mindkét területen belül várjuk az egyénekre és közösségekre/szervezetekre a jelöléseket egyaránt. Az önkéntes egyénekre és közösségekre leadott jelölések közül a szakmai zsűri felterjesztése után a díjazottak végleges kiválasztását is a társadalomra bízzuk majd egy online szavazás formájában a www.joszolgalatdij.hu oldalon. Ezenkívül természetesen az idén is odaítélésre kerül egy életműdíj.

– Milyen díjakat tud az alapítvány idén felajánlani a segítő kezeknek? 

A díjazással járó erkölcsi elismerés mellett összesen 10.000.000 forintnyi anyagi juttatásban részesülnek a díjazottak. De ami még ennél is fontosabb, hogy a díjazottakat egy egész éven át tartó kampányban mutatjuk be a társadalom számára, hogy minél többen példát vehessenek és erőt meríthessenek a történeteikből. Minél több embert tudunk ezekkel a példaértékű történetekkel megismertetni, annál többen látnak ki ezen az ablakon a saját kényelmükből, és fordulnak a saját eszközeikkel a rászorulók felé. A társadalom működése pedig annál egészségesebb lesz. Ez természetesen egy idea, de én határozottan úgy érzem, hogy a magyar társadalom elindult ezen az úton. Nehéz és lassú munka ez, de megéri.