Bán Teodóra: Ajándék Budapestnek

Műfaji kavalkáddal, nemzetközi hírességek fellépésével ünnepli a Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának 80. évfordulóját a Budapesti Nyári Fesztivál. Másik játszóhelyén, a Városmajori Színpadon is bő repertoár várja a szeptember elejéig tartó fesztiválszezonban a közönséget. Bán Teodóra, a Szabad Tér Színház ügyvezetője és művészeti vezetője személyes szívügyének tekinti az igényes kultúrafogyasztók színvonalas művészi élményekhez juttatását.

– A Budapesti Nyári Fesztivál programjának kialakításában bizonyára meghatározóak voltak az idén ünnepelt évfordulók: a 80 éves Margitszigeti Szabadtéri Színpad, Leonard Bernstein születésének centenáriuma. Hogyan jelennek meg ezek a tematikák a fesztivál kínálatában?

– Minden évben szeretnénk túltenni önmagunkon, és egy ünnepi évforduló különösen okot ad arra, hogy meglepjük a közönségünket. Ezért választottuk az ünnepi évadhoz az Ajándék Budapestnek szlogent. A Margitszigeti Szabadtéri Színpad fennállásának 80. évfordulója alkalmából kivételes nyári évadra készülünk. Szeptember 1-jéig több mint 100 programot, nagyszabású opera- és operettbemutatókat, látványos balett-előadásokat, klasszikus és könnyűzenei koncerteket, színházi előadásokat, a legnevesebb magyar és nemzetközi sztárok szuperprodukcióit, kiállításokat és gyerekelőadásokat kínál a rendkívül gazdag repertoár. A Víztorony egyik szintjén a születésnapos Margitszigeti Szabadtéri Színpadot ünnepeli a játszóhely elmúlt 80 évének legszebb pillanatképeit bemutató kiállítás. A komoly és könnyűzenei műfajokban egyformán otthonos Bernstein születésének centenáriumára pedig két különleges előadással készülünk. The jazz side story címmel a Városmajori Szabadtéri Színpadon július 7-én a magyar jazz és könnyűzene két népszerű képviselője, Szőke Nikoletta és Gájer Bálint közreműködésével Bernstein legismertebb dalai jazzes átiratban szólalnak meg. A számok között régi filmfelvételek idézik fel Bernstein alakját, személyes varázsát és korának pezsgő atmoszféráját. A margitszigeti nagyszínpadra álmodott nagyszabású Bernstein 100 – Gershwinnel című zenekari koncerten, augusztus 23-án a West Side Story zenekari szvitje, a Candide két híres részlete és a Bernstein szívéhez oly közel álló és sokszor vezényelt zseniális Gershwin darabok: a Kék rapszódia és az Egy amerikai Párizsban dallamai hangzanak fel. A Magyar Állami Operaház zenekarát és énekkarát, valamint a két kiváló szólistát, az énekes Szemere Zitát és a zongorista Balogh Józsefet az USA-ból érkező David Nimrod Pfeffer vezényli.

Szőke Nikoletta és Gájer Bálint

 – Milyen arányban kaptak helyet a saját vállalkozásban létrehozott produkciók?

– A Margitszigeti Szabadtéri Színpad hat premierrel és hét magyarországi ősbemutatóval, valamint egyedi és egyszeri koncertélményekkel várja a közönséget, míg a Budapesti Nyári Fesztivál másik fő helyszínén, a Városmajori Szabadtéri Színpadon a közel 80 program között öt színházi bemutatót, lemezpremiereket, a vidéki teátrumok legjobb idei előadásait és különleges koncerteket kínálunk.

 – Milyen húzóneveket, sztár fellépőket, műfajokat, közösségi eseményeket emelne ki az idei válogatásból?

– A patinás játszóhelyen az évtizedek során sok nemzetközi tekintélyű művész szerepelt, akik megalapozták a hírnevét. A közelmúlt fellépői közül is sokan viszik jó hírét a margitszigeti színpadnak. Csak néhányat említve ilyen az idén is fellépő Béjart Balett vagy a Monte Carlo Balett és a világsztár operaénekes Erwin Schrott. A művésznagyságok kedvéért sok külföldi vendég érkezik hozzánk. Kifejezett célunk az igényes kultúrafogyasztók idecsalogatása. Vendégeink ittlétét igyekszünk komfortossá tenni például a színházi hajójárattal és az egyéb budapesti eseményekre is érvényes kulturális csomagokkal. Az „Aludjon Budapesten színházjeggyel” akció iránt sok vidéki városban érdeklődnek, hamar elfogynak a Margitszigeti Nagyszállóban vagy a Termál Hotelben rendelkezésre álló helyek.

Erwin Schrott

– A Margitszigeten és a Városmajorban három hónapig tart a nyári fesztiválszezon négyezer férőhelyen, több mint száz programmal. Mekkora kihívást jelent évről évre egyszerre biztosítani a tartalmas szórakozást, a művészi színvonalat, a különböző korosztályok megszólítását?

– Ezt talán azzal érzékeltethetem leginkább, hogy már a 2021. évi program előkészítésén is dolgozunk. Az idejében elkezdett és alapos előkészítő munka mellett is érnek minket olykor kellemetlen meglepetések. Például nem egészen két hónappal az előadás előtt kellett új címszereplőt keresni a Salome című operához, mivel a korábban szerződött Rost Andrea visszalépett. Munkatársaimmal a rendelkezésre álló rövid idő ellenére sikerült egyeztetnünk egy csodálatos fiatal énekesnővel, az Isztambulban született, Bécsben élő, a világ neves színpadain örömmel várt Sera Göschsel. Ő lesz Salome a június 16-i és 22-i előadáson.

 – A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Szabad Tér Színház ügyvezetőjeként és művészeti vezetőjeként Budapest kultúrturizmusának meghatározó alakja. Mi a személyes receptje a sikerhez?

– Az a metodikám, hogy semmit sem halogatok. Tájékozódom, végiggondolom a dolgot, és döntök. Boldoggá tesz, ha az általam vezetett cégek közmegelégedésre, a bennük dolgozók és a programjait látogatók örömére működnek.

 – Szakmailag mindent elért, amire vágyott?

– Egy vertikális és egy horizontális síkban mozog mindenki élete, az enyém, úgy gondolom, nagyon szépen alakult az elmúlt évtizedben. Tizenöt éve tisztem a Szabad Tér Színház vezetése, öt éve kaptam megbízást a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ felállítására és működtetésére. Komoly rálátásom van a területre, szakmai tapasztalatokat tudtam szerezni, kialakult az a fajta látásmódom, amelyek nyomán projektszerűen tudom vezetni a cégeket. Valószínű, hogy szükség volt rám, és a szerencsére is, de a bizalomra mindenképpen, amit Tarlós István főpolgármester úrtól kaptam és kapok jelenleg is.

Szentgyörgyi Rita