AZ ANIMÁCIÓ ARANYKORA

Amikor a Gusztáv egyik epizódja volt a kísérőfilm, a nézőtéren úgy morajlott a közönség, mintha focimeccsen lennénk – emlékezett vissza Jankovics Marcell a sajtótájékoztatón. A Magyar Művészeti Akadémia Filmklubjának októberben indult Válogatás a magyar animációs film történetéből című vetítéssorozatának pontosan ez a célja: megidézni a műfaj aranykorát, amikor a hazai mesterek munkái még nagyvásznon peregtek, a mozi pedig igazi közösségi élményt jelentett.

Az animáció ugyanis a magyar filmtörténet talán legszínesebb és legsikeresebb műfaja. Egyrészt ugyanis a művek nem követtek kijelölt trendeket, hanem egyedülálló módon hazánkban ahány alkotó, annyiféle megközelítés, elbeszélésmód és stílus létezett, másrészt nemzetközi elismerések garmadáját köszönhetjük az irányzatnak.

A légy, Rofusz Ferenc műve volt az első magyar film, ami Oscar-díjat kapott az 1981-es gálán, de az aranyszoborért már hét évvel korábban versenyzett a Sisyphus is Jankovics Marcelltől, aki Arany Pálmát nyert a Küzdőkkel 1977ben – utóbbi kitüntetést nem sokkal később Vajda Béla Moto perpetuo című munkája is megkapta, de szintén Cannes-ban különdíjjal jutalmazták a Párbajt is, Macskássy Gyula és Várnai György közösalkotását.

A Premier Kultcaféban zajló programsorozat ezt a dicső korszakot idézi meg, a nagy klasszikusok mellett kitekintve azokra a rendezőkre és munkákra is, amelyek a mai generációk számára már kevésbé csengenek ismerősen. A vetítéseket követően Dr. Varga Zoltán, A magyar animációs film: intézmény- és formatörténeti közelítések című kötet szerzője beszélget az adott produkció egyik alkotójával vagy szakértőjével. Mások mellett Jankovics Marcellt és Dargay Attilát követően november és december folyamán Kovásznai György, Reisenbüchler Sándor, Gémes József, Foky Ottó, Ternovszky Béla valamint Varga Csaba életművéből láthatunk válogatást.

A részletes program a Magyar Művészeti Akadémia honlapján található: www.mma.hu/muveszeti-hirek/-/ event/10180/valogatas-a-magyar-animacios-film-tortenetebol