MEGÚJULT A VAKOK KERTJE A VÁROSLIGETBEN

Megújult Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló Vakok Kertje a Városligetben. Ezzel egyúttal lezárult a Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló parkfejlesztés első üteme.

A majd egyhektáros Vakok Kertje 1972ben épült a Városligetben, így időszerű volt a korszerűsítése. A park környezetében számos, a vakokat és gyengénlátókat segítő intézmény és szervezet működik, akik aktívan használják a kertet, amely már nem felelt meg a XXI. századi akadálymentesítési követelményeknek. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően a Vakok kertje kívül-belül teljesen megújult: akadálymentesítették a területet, modern eszközökkel látták el, a növényzetét rehabilitálták, felújították és kibővítették a speciális játékokkal felszerelt játszóterét.

Az elbontott rossz állapotú faház helyett új, speciálisan a vakok igényeihez igazodó akadálymentes épület létesült, amelyben szintén akadálymentes mellékhelyiségek is helyet kaptak. A meglévő csobogók, vízmedencék, valamint a játszófelületek is megújulva várják majd a kert használóit. A kiemelt növényágyak új, jól felismerhető színű, Braille-feliratokat is tartalmazó korláttal egészültek ki, amelyek segítenek a tájékozódásban, illetve az illatos növények megismerésében. A kert elkerítettsége megmarad, továbbra is a vakok, látássérültek számára lesz korlátlanul hozzáférhető. „Egy biztonságos, modern és az akadálymentesítési követelményeknek maradéktalanul megfelelő parkrész jött létre, ahol Budapest-szerte egyedülálló lehetősége nyílik a kikapcsolódásra a vakoknak és gyengénlátóknak-” értékelte a megújítást dr. Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének elnöke.

A korábbi alapstruktúra megőrzése mellett a kivitelezők újjáépítették a tájékozódást és orientációt segítő, speciálisan burkolt sugár irányú utakat és körutakat, és egy új belső sétányt is kialakítottak. A játszó- és sportrész a kert nyugati oldalára került, így az épülettől és a mellette lévő pihenő zónától távolabb telepítették a zajosabb kerti funkciókat, úgymint a speciális asztaliteniszt, a lengőtekét, a hintát és egyéb eszközöket. A játszótér színezett gumiburkolattal elkülönített részén homokozó is helyet kapott. A területen kültéri zenélő játékok is létesültek, a halmozottan sérült gyerekek számára pedig néhány speciálisan kifejlesztett játékelemet telepítettek. A speciális parkrész tesztelése már megkezdődött, így ezt követően hamarosan megnyithatja kapuit a látássérültek előtt a kibővített készségfejlesztő játszóterű, megújult Vakok Kertje.