ISTENES LÁSZLÓ: „CSAK OLYASMIVEL FOGLALKOZOM, AMIT SZERELEMBŐL CSINÁLOK”

Az idei évtől működik „éles” üzemmódban Budapest egyedülálló új kulturális és rendezvényhelyszíne, a 21. századi látványvilágú UP Újpesti Rendezvénytér, amelynek egyik vezetője kommunikációs szakember, a TV2 Mokka népszerű műsorvezetőjeként ismert Istenes László.

TM A lokálpatrióta beszél Önből, amikor pályafutása legnagyobb szakmai kihívásának nevezi az UP Újpesti Rendezvénytér élén betöltött funkcióját?

– Újpesten születtem, itt töltöttem a gyermekéveimet, itt kaptam meg az első impulzusokat. Ebből adódóan nagy Újpest-szurkoló voltam, a régi híres focicsapaté, amelyre büszkék lehettünk. Azért is tartom a legnagyobb szakmai kihívásnak az UP Újpesti Rendezvényteret, mert a feladatköröm szinte mindent ötvöz, amivel az elmúlt évtizedekben foglalkoztam. Értékesítési igazgatóként és szóvivőként lehetőségem van mindazt megmutatni és visszaadni, amit harminc év alatt tanultam, mint pedagógus, médiaszakember, üzletember. A feladatom a ház értékesítése konferenciák, rendezvények, céges összejövetelek, előadások számára. Nagyjából egyforma fontossággal bír az UP kulturális tartalommal való megtöltése és a nagy cégek idevonzása. Már a tavalyi próbaidőszak alatt hihetetlen nagy érdeklődés mutatkozott a ház iránt, havonta közel negyven megkeresést kaptunk úgy, hogy igazából még nem tettük ki magunkat a piacra.

TM Újpest elmúlt harminc évének legnagyobb beruházása az UP Újpesti Rendezvénytér. Milyen kulturális programokkal kívánják megtölteni, és milyen közönséget céloznak meg?

– Túlzás nélkül mondhatom, hogy Újpest történelmének legjelentősebb beruházásáról van szó, egy budapesti rendezvénytérről, amely nyitott szellemiségű házként fogadja az érdeklődőket. Az UP elnevezés mögött az áll, hogy az egykori Ady Művelődési Ház hagyományait megtartva eggyel magasabb szintre lépünk. A menedzsmenttel azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy az UP-pal 2-3 éven belül felhelyezzük Újpestet Budapest kulturális térképére. A világon is párját ritkítja, hogy egy vásárcsarnokkal, az egykori ikonikus Újpesti Piaccal képez egy komplexumot a rendezvényközpont a négyszintes épület két felső emeletén. Az UP másik varázsa Budapest egyik legkorszerűbb, 500 ülőhelyes színházterme, amely az állóhelyek tekintetében 1240 ember befogadására alkalmas, ugyanis a hátsó szekció ülései a falba, az első szekció ülései pedig a padlóba süllyeszthetők, így a színházterem bármikor átalakítható bál- vagy konferenciateremmé. A kisebb összejövetelek lebonyolítására két, 50 és 100 férőhelyes különterem áll rendelkezésre, az épület alatt pedig kétszintes mélygarázs található, 120 őrzött parkolóval. 2019 őszére nyeri el végső formáját a ház előtti tér, amelyet Budapest egyik legaktívabb terének szánunk minden korosztály számára. A mostani Deák térhez hasonló, folyamatosan nyüzsgő közösségi tér kialakítását tervezzük külső színpaddal, kávézókkal, éttermekkel, finom és olcsó utcai ételekkel. A komolyzenétől a
könnyűzenén át az óvodás, szabadidős programokig és sportrendezvényekig széles kínálatt al várjuk a rendezvénytér vendégeit. Az UPstairsnek nevezett közösségi térben ingyenes programokat is tartunk, többek között filmvetítéseket, táncbemutatókat, zenei produkciókat, gasztronómiai programokat és előadásokat. Büszkék vagyunk arra, hogy aki betér hozzánk, kis Müpának nevezi a rendezvényteret.

TM Budapest kulturális kínálatának dömpingjében milyen speciális, egyéni kínálatt al tudnak előrukkolni?

– A programjaink megvalósításába igyekszünk belevinni valami kis különlegességet, némi csavart. A színházi előadások után például kellemes szalonhangulatban beszélgetést folytatunk a művészekkel a színházi bisztróban. A zenei programokat is egyedi módon tervezzük, összehozunk előadókat egymással vagy például szimfonikus zenekarral, unplugged koncerteket tartunk, amelyeket csak nálunk lehet látogatni, sehol másutt . Szeretnénk az opera egyik budapesti ott hona lenni. Ennek jegyében elindított uk Uperamesék című sorozatunkat, ami a gyerekekhez próbálja közelebb vinni ezt a műfajt, továbbá az opera stand up-ot, ami pedig inkább a felnőtt ekhez szól. Mindkét sorozatban az ország legjobb operaénekesei vidám, magával ragadó formában próbálják megszerett etni a közönséggel az opera varázslatos világát. A nagyjából fél évre tervezett programjaink mellett előfordul az is, hogy bérbe veszik a színháztermet. Pintér Béla és Társulata például a tavaszi–nyári időszakban nyolc előadással érkezik hozzánk.

TM A műsorvezetői énjét is beleviszi az UP kulturális programjaiba?

– Régi vágyam volt, hogy önálló beszélgetések, a talk show műfajában is kipróbáljam magam. Február közepén indul az a sorozat, amelyben olyan vendégeket hívok a tudomány, a sport, a művészet világából, akik komoly értéket teremtettek a maguk területén. Szakmai és magánéleti párok is szerepelnek majd a meghívottak között, akikkel mindkét témában folytatok egymásfél órás beszélgetéseket.

TM Szerteágazó tevékenységet folytat a TV2 Mokka műsorvezetésétől a műsorgyártó cégén vagy az elnöki tisztségén át, az UP Újpesti Rendezvénytérig. Komoly logisztikát igényel a különböző területek összehangolása?

– Szerencsés vagyok, mert immár két évtizede megtehetem, hogy kizárólag olyasmivel foglalkozom, amit szerelemből, jókedvből csinálok, ezért korábban sokat dolgoztam. Mindegyik helyen jó emberekkel, remek szakemberekkel dolgozom. A stabil egzisztenciális, családi, szakmai háttér miatt egyik feladat sem megterhelő számomra. A szakmai életemben a TV2 Mokka az első, a szerelemgyerek, emellett producerként műsorokat gyártok, a TV2 számára is, továbbá egy labdarúgó egyesület, az 1908 SZAC Budapest elnöke vagyok, ahol többségében utánpótláskorú gyerekek, köztük a fiam is focizik. Régi motorosnak számítok a televíziózásban. Mindhárom vezető tévécsatorna reggeli műsorában közreműködtem már, és két éve dolgozom a Mokkában, ami gyakorlatilag mindent ötvöz, politikát, közéletet, bulvárt. Úgy gondolom, hogy ehhez a műsorhoz meg kell érni. Kell hozzá egy nagy adag élet- és szakmai tapasztalat, némi intelligencia és biztos mentális háttér. Reggelente négykor kelek, fél hatkor már a tévében vagyok. A műsor után jövök Újpestre, nagyjából két-három óráig foglalkozom az itteni munkámmal. Ezt követően hazamegyek, az otthoni kikapcsolódás többnyire arról szól, hogy elolvasom a leveleimet. Fél ötkor kimegyek a focipályára, este fél hét-hét körül érkezem haza. Vacsora után elkezdek készülni a másnap reggeli munkára, ami nagyjából tízig tart. Másnap aztán minden kezdődik elölről, de ez számomra egy „boldogságbúgócsiga”.

Szerző: Szentgyörgyi Rita

Fotó: Hegedüs Róbert