BEETHOVEN A 21. SZÁZAD NYELVÉN

József nádor idejében rendkívül pezsgő kulturális élet zajlott Budán, mások mellett nálunk járt Haydn, aki 1800-ban a Várszínházban vezényelte a császárvároson kívül első alkalommal, Teremtés című oratóriumát, néhány hónappal korábban pedig május 7-én sztárként érkezett hazánkba az akkor fiatal, mindössze harmincesztendős Beethoven.

A német géniusz legendás koncertjének kétszázadik évfordulójának alkalmából rendezték meg először 2000ben az idén huszadik jubileumát ünneplő Beethoven Budán Fesztivált. Először egy emlék hangversennyel indult a komolyzenei programsorozat, amely mára egyhetes fesztivállá alakult. Az április 30. és május 7. között zajló Beethoven Budán című programsorozat keretében tizenhét koncertet hallgathatunk meg 9 helyszínen.

A Jókai Anna Szalonban délutánonként felcsendül az alkotó összes szimfóniája kamarazenei átiratokban, az egy hét alatt pedig a teljesség igénye nélkül olyan kiemelt művészek lépnek fel az I. kerületben, mint Baráti Kristóf hegedűművész, Berecz Mihály zongoraművész, az Orfeo Zenekar, a Purcell Kórus vagy éppen Balázs János és a Budafoki Dohnányi Zenekar. A fesztivál egyik újdonsága a táncművészet beemelése a programsorozatba: Beethoven zenéjére a Győri Balett és a Nemzeti Táncszínház közös produkcióját láthatja majd a közönség.

A tavalyi év egyik újdonsága a zeneszerzőverseny meghirdetése volt, a szervezők arra voltak kíváncsiak, hogy a huszonegyedik században milyen inspirációt jelent a muzsikusok számára Beethoven életműve, és mit gondolnak a művészetéről. A nagy siker hatására idén ismét kiírták a pályázatot, ezúttal a Tavaszi szonáta felismerhető motívumaira épülő rövid kompozíciókat várnak.