SPÍLER ORIGINAL A BULINEGYEDBEN

A Spílernek kulcsszerepe volt abban, hogy a hetedik kerületi bulinegyedben megjelent egy minőségi és esztétikai sztenderd, ami után már nem lehetett raklapokból és sörös rekeszekből, néhány piros színű Neoluxszal lefújt villanykörtével és Jäger-akcióval romkocsmát nyitni.

A Spíler feltehetőleg nemcsak a vendéglátást, de a kortárs hazai home decort is inspirálta, a loft érzés játékosabb, fickósabb verzióját mutatta fel, így azok is megélhették a loft érzést, akik sosem jártak New Yorkban, vagy éppen Sanghajban, mert a Spíler oda is elrepít, elég, ha kipillantasz a Spíler Original teraszablakain. A Spílerbe alapvetően bulizni járnak, inkább nagyobb, mint kisebb társaságok, azaz igazi közösségi tér, de megadja a társaság és a buli illúzióját akkor is, amikor csak a partnerével érkezik az ember. Mert maga a fogadó stáb is olyan, mintha a barátaink lennének. Hogy ezt hogy csinálják, nem tudjuk, mert azért arra is van idejük, hogy személyre szabottan szolgáljanak ki, és mindemellett még remekül főznek. Úgy dobják össze a koktéljainkat, mintha nem is egy gasztroshowban, hanem a Got Talent tehetségkutatóba készülnének, de ami a legfontosabb: finom ételeket és italokat szolgálnak fel. És most legyen a finom ételeken, a menüzésen a hangsúly, mert a bulinegyedben nem éjfél után indul útjára a gyönyör, hanem úgy dél körül, amikor mindenki ebédelni akar.

Az is, aki kiugrott a közeli irodájából vagy a színházából két próba között, vagy éppen az otthon ízére vágyik, több száz kilométerre manchesteri otthonától.Mert a Spílerben nemcsak minőségi street food repertoár vár és olyan kézműves sörválaszték, hogy rocksztárnak érzed magad tőle, és egy szentandrási sör kupakjával azonnal el akarod pengetni a Whole Lotta Love-ot… De ebédmenü is van, nem is akármilyen. Házias, kiadós, és olyan árfekvésű, hogy akkor se legyen gond, ha a közeli irodád kreatív teamjében nem tartozik alád huszonöt ember. A menüztetés sokak szerint inkább a promóció része, mintsem a tényleges üzletmeneté, hiszen nehéz nyereségesre kihozni, ugyanis a déli menü árérzékeny műfaj, így aztán kihívás minőségi menüt kihozni 1600 Ft-ból, de a Spíler ezt is lazán megugorja, nincs kompromisszum, az ebéd is pont olyan, mintha este nyolckor vacsoráznánk valami férfiasan tökéletes, laktató, de egyben prémium street food ajánlatot. Egy péntek déli időpontot választottunk. Amikor benyitottunk, még volt hely, de aztán egyik pillanatról a másikra telt meg az étterem magyar és nemzetközi vendégekkel.

És itt most a hazain lenne a hangsúly, mert a Spílernek nemcsak az a kihívás hogy a mindenre rácsodálkozó és a mindent lefotózó külföldieket elkápráztassa, hanem az is, hogy a helyben élőket és dolgozókat nap mint nap meggyőzze, hogy ide jöjjenek ebédelni, ide szervezzék a munkaidő utáni lazulást, itt tágítsanak a nyakkendőn. De aki csak fel akarja dobni az ebédidejét, annak hétről hétre változatos, házias, egészséges és laktató menüsort állítanak össze. Amikor ott jártunk ropogós, bőrös malacsült volt az ajánlat krumplipürével, friss vegyes salátával. A malacon éreztük a régi disznótorok illatát, amikor vacsora előtt javában sült a ropogós hús, és kinn nagy pelyhekben hullt a hó az ól mellett hagyott pörzsölőre.

A malacka mégsem volt zsíros, csak annyira, hogy az legyen, ami: omlós bőrös falatok azoknak, akik szeretik érezni a hús valódi ízét, amit csak annyira fűszereznek meg, hogy a minőségi hús domináljon, a fűszer pedig elegánsan a háttérben muzsikáljon. Mindehhez málnás limonádét kértünk. Ha már gyerekkor, akkor nézzük a málnás pohár pirosán át a világot, ami olyan, mint a Spíler alapszíne, de pont ilyen piros volt a Mikulás-csomag zacskója is. Szóval, a Spílerről bármi eszünkbe juthat, ami kellemes, a gyerekkor izgalma és a felnőttkor nagy kalandjai.

Spíler Original, 1075 Budapest, Király utca 13. / Gozsdu udvar