ENERGIÁK ÁRAMLÁSA

Mindaz egyesül a dalaikban, ami a nyolcvanas és kilencvenes évek Párizsában felcsendült. A különböző stílusok kozmopolita keverése inspirálja őket a leginkább, a zene lényegét pedig annak folytonos formálódásában látják. Franciaország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is jegyzett formációjával, a Paris Combóval beszélgettünk. Az együttes július 13-án szombaton az Óbudai Nyár keretében lép fel hazánkban.

TM A nemzetközi áttörést a 2000-ben megjelent Living Room című albumotok hozta el. Miként változtatta meg a siker a zenekar életét?

– A lemez népszerűsége megteremtette számunkra, hogy a világ minden táján fellépjünk, olyan helyekre látogassunk el, ahová egyébként valószínűleg soha nem jutottunk volna el, és új kultúrákat fedezzünk fel. Nehezen tudom elképzelni, hogy kizárólag Franciaországon belül turnézzunk, ezek az élmények ugyanis nagyban hozzájárultak a hosszú távú fennmaradásunkhoz. Sokszor megesik a fellépéseink alkalmával, hogy a közönség nem is igazán ismeri a dalainkat, ez azonban plusz motivációt jelent számunkra, hogy a lehető legjobb műsort adjuk.

TM Az akkori siker nyomást helyezett a zenekarra abból a szempontból, hogy egy új lécet ugorjatok át, és felfokozott elvárásokat állított a következő megjelenések elé is?

– Természetesen igen, de úgy gondolom, az alig egy évvel később megjelent Attraction című lemezünk a Living Room által kitaposott ösvényen haladt tovább, annak természetes folytatása lett. Ez a két album erősen meghatározta a karrierünket, nem véletlen, hogy a mai napig az új szerzemények mellett még mindig sok dalt játszunk róluk a koncertek alkalmával. Illetve visszagondolva kifejezetten jót tett számunkra, hogy 2006 és 2010 között szünetet tartottunk az együttes életében, hiszen ezt követően sokkal könnyebb volt friss szellemben visszatérni a zeneszerzéshez, és bátrabban kezdtünk új irányzatokkal kísérletezni.

TM A zenétekben számtalan stílus egyesül. Mely irányzatok gyakorolják a legnagyobb hatást rátok?

– A legnagyobb inspirációt számunkra a populáris urbánus zene jelenti – amibe beletartozik minden – a jazztől kezdve a rockon át egészen a latin és az észak-afrikai zenéig. Tulajdonképpen az összes különböző stílusirányzat, amelyen az együttes tagja felnőttek, vagy felütötte a fejét a nyolcvanas és kilencvenes évek Párizsában, közvetlen hatást gyakoroltak a Paris Combo zenei világára. Korábban együtt dolgoztunk egy Hong Kong-i formációval, a SIU2-vel, akik tradicionális kínai hangszereken modern kompozíciókat játszanak. Ebben a hozzáállásban hiszünk mi is, hiszen a zene lényege a folyamatos formálódásban rejlik.

TM Jelenleg mely előadók inspirálnak leginkább?

– A nemzetközi világzenei fesztiválokat járva számtalan előadó hatást gyakorol ránk, ilyen például Natacha Atlas, Bo Didley, Femi Kuti vagy Manu Dibango. Mindig nagy érdeklődéssel hallgatunk új formációkat is, a tinédzser gyerekem segít lépést tartani az aktuális trendekkel, igaz, ezek kevésbé jelennek meg inspirációként a dalainkban. Ugyanakkor tavaly jelentettünk meg egy remix albumot, amelyen lehetőséget kínáltunk fiatal és idősebb zenészek számára, hogy feldolgozzák a dalainkat, és a végeredmény nagyon izgalmasra sikerült!

TM Mennyire ismeritek és szeretitek a magyar népzenét?

– Sajnos nem annyira, mint amennyire illene, szeretnénk is pótolni ezt a hiányosságunkat. Ugyanakkor azt tudjuk természetesen, hogy a nemzetközi folk zene kialakulásában tevékeny szerepe volt Bartók Béla és Kodály Zoltán munkásságának.

TM A lemezeladás bedőlése ugyanúgy hatott a világzenére is, mint a mainstream pop-rockra?

– Igen, ugyanúgy érintette az összes stílust: a teljes zeneipar jelenleg is hatalmas változásokon megy keresztül, amely mindenkit érint a szakmában, az előadóktól kezdve a producerekig, ugyanakkor remélem, az online terjesztés kiegyenlíti majd a helyzetet. Sok szempontból azonban a digitális forradalom segítette a hozzánk hasonló együtteseket, hiszen a közösségi média és az mp3-letöltésnek köszönhetően sokkal ismertebbekké váltunk.

TM A világ számtalan pontján turnéztatok már. Miként reagálnak másként a zenétekre a különböző országokban?

– Eddig mindenhol nagyon jól fogadtak minket, ahol csak felléptünk: az énekesnőnk, Belle du Berry képes áthidalni a nyelvi akadályokat a hihetetlen előadásmódjával, és átadni mindenki számára a zenénket. Azonban természetesen nincs két egyforma közönség, mindenki másként reagál a dalainkra, ugyanakkor minden alkalommal megteremtődik az energiák kölcsönös áramlása az együttes és a nézők között.

TM A Paris Combo Franciaország egyik legjelentősebb zenei exportcikkének számít. Mindez felelősségérzettel tölt el titeket az ország kultúrájának tolmácsolása kapcsán?

– Abból kiindulva, hogy főként franciául írjuk a dalainkat, a nyelven keresztül átadunk valamit a kultúránkból, de nem ez az elsődleges célunk: igyekszünk egy eredeti, kozmopolita elegyet alkotni a zenénkben, amely ötvözi a régi idők és a kortárs hatásokat egyaránt.

TM Az eddig sikerek és a számos szakmai és közönségdíj után milyen szakmai célok hajtanak még titeket?

– Bízunk benne, hogy lehetőségünk nyílik még több szimfonikus zenekarral együtt fellépni, miként tettük azt 2004ben és 2011-ben a Hollywood Bowlon. Illetve egyéb formációkkal, akár diákegyüttesekkel is szeretnénk minél többször koncertezni a jövőben.

TM Mire számíthatunk a magyar koncert kapcsán?

– Mind a hat stúdióalbumunkat érinteni fogjuk, így ugyanúgy felcsendülnek a Living Room és a legutóbbi, Tako Tsubo című lemezünk tételei is. Egy kellemes nyári esti lesz, reményeink szerint mindenki táncol majd a szabad ég alatt.

Német Dániel