FILMFESZTIVÁL – MÁSKÉPPEN

Idén már ötödszörre kerül megrendezésre a Kulturális Filmek Fesztiválja. Ez a filmfesztivál nem amatőrök számára íródott ki, s nem bárki jelentkezhet, csak azok, akik a tudosítok.hu tagjai, illetve azok akiket két tudositok.hu tag jelölt. Ez garantálja a minőséget, a rövidfilmek magas fokú szakmaiságát. A tudositok.hu egy elit klubként képzelhető el azok számára, akik fontosnak tartják a magyar kultúrát, mert ebben a klubban a szlogen: Az érték a hír! Olyanoknak, akik nem csak fontosnak tartják az értékes magyar filmes kultúrát, de az elmúlt évben tettek is valamit ennek érdekében. Ez a fesztivál abban is eltér mindenfajta hasonló rendezvénytől, hogy itt nem elég egy jó filmet elkészíteni, de azt fel is
kell tölteni a tudositok.hu oldalra. A filmeket az oldalon bárki megtekintheti s ezekre a filmekre augusztus harmadikáig lehet szavazni úgy, hogy valaki like-olja, vagy megosztja az alkotásokat a közösségi médiában. Ez egyrészt nézettséget, de másrészt bizalmat is jelent, így az alkotások – s velük együtt közvetve az alkotók – olyanokhoz is eljutnak, akiket másképpen talán nem tudtak volna elérni, megszólítani.

A versenyben induló videók száma várhatóan 40-50 közé esik, s szigorú kikötés, hogy nem lehetnek hosszabbak öt és fél percnél. A témaválasztás tekintetében a helyi magyar értékeket kell megjeleníteni a Kárpát-medencében, ami azt a jelenti az alkotónak filmesként meg kell keresnie a környezetében azt a témát – lehet az egy énekkar, egy tehetséges gyerek, vagy akár egy ritka szakma művelője – amit fontosnak tart bemutatni. Lényeg, hogy a témaválasztásnak lokálisnak kell lennie, de a filmesnek természetesen nem kell helybelinek lenni.

Az első rosta után 30 film kerül a neves filmes szakemberekből álló zsűri elé, akik a legjobb nyolc filmnek – differenciáltan – két millió forint támogatást ítélnek oda, és ezen felül a díjazott filmeket egy országos sugárzású TV-adó is leadja. Az ünnepélyes zárásra és eredményhirdetésre – ahol a zsúri személyre szabottan értékel majd minden díjazott filmet – Szatmárcsekén, augusztus 24-én kerül sor, ezt remélhetőleg Kövér László, az Országgyűlés elnöke is meg tudja majd tisztelni a jelenlétével.