GRÓFI SZÉRŰN – ANDRÁSSY FOOD AND WINE TAPAS BÁRBAN JÁRTUNK

Az Andrássy Food and Wine falán egy Andrássy gróftól származó idézetet olvashatunk, mely szerint „agyunk megtöltésével óvatosnak kell lennünk, mert a gondolkodásra is kell hely”. Megfontolandó. Mindenesetre az Andrássy út 41. szám alatt található étteremben a hasunk megtöltésére koncentrálunk elsősorban, ugyanakkor a magyaros ízeket variáló tapas bárban legalább olyan jót ehettünk, mint amilyen kellemeset beszélgethetünk is, kipillantva az egykori Sugárút forgatagára.

Aki azt hiszi, hogy egy olyan helyen, ahol finom borokat kóstolgathat, miközben tapasszal teremt egyensúlyt az erőben, nem lakhat jól az ember, az téved. Az Andrássy Food and Wine többek között azért is eszményi választás, mert egy teljes menüsort végig tudunk enni, és – bár a tapas jellegű fogások nem nagyok (de nem is kicsik) – így három tétel választása esetén komplex gasztronómiai élménnyel lehetünk gazdagabbak. És természetesen mindehhez a legjobb hazai termelők borait kortyolgathatjuk. Az ételek  nem ürügyül szolgálnak a borokhoz, abszolút főszereplők, arról nem beszélve, hogy a tapasok prémium alapanyagai hazai termelőktől beszerzett portékák. A koncepció tehát arra épül, hogy kóstoljuk meg a klasszikus magyar ízeket úgy, hogy kivonjuk belőle mindazt, ami megülte egykoron a magyar konyhát, amitől a kockásabroszos kifőzde jutna eszünkbe piros filcmellényes pincérekkel.

A hagyományos hazai ízvilágot úgy emelte meg a séf, hogy mindent elfelejtünk a napközik egykori világából, csak az marad meg, hogy szerelmesek voltunk a szűk farmeres pályakezdő tanár nénibe. Az Andrássy Food and Wine tehát megmutatta a klasszikus magyar konyha legszebb arcát, amilyen mindig is lehetett volna, ha nem telepszik ránk negyven év szocializmus. Arról nem beszélve, hogy az étterem az Andrássy úton található, a belvárosban, színházak, prémium butikok közelében, így aztán nem is kell kocsival jönnünk, és meg tudunk inni néhány pohár autentikus finom hazai bort. Az külön jó, hogy bár nincs messze az  erzsébetvárosi bulinegyed vagy a Liszt Ferenc tér nyüzsgése, mégis elkerülik a legénybúcsúsok turistaösvényei.

A Kikelet birtok büszkeségével, egy 2017-es tokaji mézes-virágos illatú hárslevelűvel adtuk meg az alaphangot, aztán emeltük a tétet, és jött az almás, aszúesszenciás kacsamáj, ami érzékien beszélgetett a borral. Ezután mintát vettünk a megszelídített klasszikus sárgaborsó-főzelékből, amihez császárhúst kóstoltunk, és ez sem ülte meg a gyomrunkat, mert olyan könnyűnek találtatott , hogy kedvünk lett volna egy egész adagot kérni belőle. De ez egy tapas bárban nem lett volna sportszerű, így azonnal ráfordultunk a tormás csülök terrine-re ami szintén egy többszólamú mű volt, csülköt ilyen eleganciával még nem tálaltak!

És hogy a kávé mellé valami édeset is fogyasszunk, végül erdei gyümölcsös túrógombóccal tett ük fel az i-re a pontot. Az egykori Klassz helyén nyílt Andrássy Food and Wine-nak sikerült a profilváltás, kivett ék a három részből álló helyiség középső traktusából a bárpultot, így helyet spóroltak, optikailag nagyobbnak tűnik az étterem,natúr, természetes színvilága olyan, mintha egy erdő közepén lenne a bisztró, mondjuk Pannonhalma mellett, de nem, itt vagyunk Terézváros szívében.

1061 Budapest, Andrássy út 41.

Szerző: Poós Zoltán