Könnyed elegancia a Bartók Béla úton

A Bartók Béla út boltjaival, éttermeivel, sorra nyíló fiatalos lendületet képviselő helyeivel lassacskán a legismertebb nyugat-európai sétálóutcákkal veszi fel a versenyt: jól illeszkedik ebbe a pezsgő és látványos utcaképbe a hosszú kényszerszünet után tíz éve újranyílt Hadik Kávéház.

Karinthy Frigyes egykori törzshelyén a gasztronómia és az elegancia szerelmesei könnyen otthon érezhetik magukat, egyik varázsa is a jól berendezett helynek a komfortosság. A Hadik igény szerint minden korosztály elvárásait kielégíti, aki ide belép, nem kell tartania attól, hogy merevség fogadja, legyen a vendég fiatal vagy örök fiatal, semmiképp nem érheti csalódás. Ritka az a hely, ahol az italkínálat a jól bejáratott borkínálaton túl képes valami újat nyújtani: a Hadik pont ilyen, a Magyarország ismert borrégióiból válogató szortiment a kézműves boroknak is helyet biztosít. Az éppen néhány napja megújult borlap különleges külföldi borokat is tartalmaz, például egy erdélyi fekete leánykát a Recas pincészettől, de olyan kiváló kombinációkat is, mint az új-zélandi sauvignon blanc vagy az argentin malbec. A karakteres ízvilágok rajongóinak örömére a gin-, vodka-, rum-, whiskykínálatot szintén dicséret illeti, ezeknél is az egyediségre törekedtek. Az 1910-es években irodalmi kávéházként ismertté vált Hadik több ponton is kikacsint a múltra: jó példa erre az itallap végén található irodalmi koktélkínálat, megkóstolhatjuk a Hemingway nevét viselő Daiquiri-koktélt, valamint elmélyedhetünk az étlapba csempészett Nemes Nagy Ágnes-, Karinthy-, Juhász Gyula- és Pilinszky-versekben.

Az évszakonként változó étlap összeállítása során a változatosság volt az elsődleges szempont, ugyanis a különlegesebb fogások – mint például a grillezett lazac gratin burgonyával, fekete rizottóval, céklával és cukkinivel – mellett nagy igény van a hagyományos magyar ételekre, például a gulyáslevesre és a rakott krumplira is. A levesek között az idénygyümölcsöktől és zöldségektől függően mindig szerepel egy
krémleves: ez a jelenlegi, téli étlapon a birsalmás zellerkrémleves sült sütőtökkel és mogyoróval. A főételek között a hagyományos, magyaros ételek és a különlegességek között olasz fogások, rizottók és tagliatelle tészták is szerepelnek. A pirított gombával és parmezánnal tálalt paradicsomos tésztát chili és szarvasgombaolaj bolondítja meg, a rendkívül jóízű és állagra is tökéletes rizottót pedig a sült fokhagymás dresszing teszi még markánsabbá. A Hadik üzemeltetőinek figyelmességére vall az is, hogy több vegetáriánus fogás közül lehet választani, a rizottó például kérhető garnélával, de szójafasírttal és grillezett gomolyával is, és még a hagyományosabb ételeknek, a sztrapacskának és a rakott krumplinak is van húsos és vegetáriánus verziója is – ez utóbbit lehet kolbásszal és anélkül is kérni. A desszertkínálat is különleges, a cukrászsüteményeket ugyanis a szakács receptjei alapján egy, a közelben lakó cukrász készíti el. Az édességek közül egyvalamit mindenkinek meg kell kóstolnia, aki a Hadikban jár: a méltán híres Karinthy-szeletet, amit Karinthy Márton családi receptje alapján készítenek el.

Izsó Zita, Ayhan Gökhan