EGY HOSSZÚLÉPÉS A PARTTÓL

A Dél-Balaton egyik ékszerdoboza a lellei Kishegy. Mindössze négy kilométerre van a tóparttól, egy hosszú lépésre. Löszfalak között kapaszkodunk fel a Pócz Pincészethez, ahonnan a borteraszról csodálatos panoráma nyílik a tóra, a Badacsonyra, a Tanúhegyre.

Lábunk alatt a Balaton, kezünkben egy Közel hozzád olaszrizling. Lazulunk a nyugágyakban, és hallgatjuk, hogy mit mesél a borász. A kilencvenes évek elején vágott bele a birtok építésébe, amikor a turisták még azt sem tudták, hogy hol van a lellei Kishegy. Két éve úgy döntött , hogy a borkészítés mellett magyaros bisztró éttermet nyit.

Az ételek alapanyagát igyekszik a környékbeli gazdáktól beszerezni. Szezonalitásra épül a konyha. Ha a spárga vagy a vargánya terem, akkor az abból készült ételek kerülnek a vendégek asztalára. Törzsvendégei között vannak olyanok is, mint Zólyomi Zsolt parfümőr, aki a pacalért és a hordós érlelésű vörös boraiért jár fel a hegyre.

A Kishegy, Józsefnek is köszönhetően, mára felkerült a magyar borgasztronómia térképére. Meg is szállhat itt, akit a teraszon ülve megragad a csend, a madárcsicsergés, a gyurgyalagok röpte, a panoráma vagy a borász sztorijai. És mondom: csak egy hosszúlépésre van a „Közel hozzád”. Azonban, ha te most valamelyik taxiban ülsz, akkor módosíthatod az útirányt. Király utca 42., Kadarka Bár, kóstold meg Józsi borát.

Fotó: Besenyei Gergely