Sárkányfa és holdbéli tájak

A Kanári-szigetek remek éghajlata, változatos tájai, kiváló strandjai, ódon városkái és vámmentes státusa évtizedek óta vonzzák az utazókat, hazánkból is egyre többen választják. Ezúttal az egyik legnagyobb sziget, Tenerife, valamint az egyik kisebb, Lanzarote látnivalóit mutatjuk be.

A szigetcsoport remek éghajlata miatt jó idő esetén télen is napozhatunk.

A szigetcsoport remek éghajlata miatt jó idő esetén télen is napozhatunk.

Az Afrika szomszédságában fekvő Kanári-szigetek Spanyolország, így az Európai Unió része, bár autonóm tartomány és vámmentes övezet – ez utóbbi miatt a parfümök és az elektronikus cikkek némileg olcsóbbak itt. Érdemes saját szervezésben apartmant, valamint autót bérelni, kedvező az áruk, ideutazni pedig fapados légitársaságokkal jó áron lehet, például madridi vagy londoni átszállással, utóbbi városból csupán mintegy két óra a repülőút. A vulkanikus szigetcsoport remek éghajlata miatt jó idő esetén télen is napozhatunk, de a nyár sem forró az állandó passzátszél miatt. Az Atlanti-óceán viszont nem túl meleg, legfeljebb  21 °C-os .

Az egyik leglátogatottabb és legnagyobb sziget Tenerife. A déli tengerpart üdülőhelyei – például Playa de las Americas és Los Cristianos – hatalmas szállodáikkal, apartmanházaikkal, számtalan éttermükkel, bárjukkal és strandjaikkal a turisták kedvenc helyei. A régi székhely, La Laguna  17-18. századi  házaival, terecskéivel bűvöl el, Icod de los Vinosban pedig egy több száz éves sárkányfa az utazók gyakori fotótémája. Az új székhely, az északon lévő Puerto de la Cruz kellemes városka bevásárlóutcákkal, hangulatos kávézókkal, éttermekkel. A közelében található a Loro Parque botanikus kertje, ahol papagáj-, fóka- és delfinshow is van. Szintén érdekes a 3700 méter magas Teide-hegy: kétszáz méterrel a csúcs alatt a kissé oxigénhiányos környezetben sétálgathatunk, a lenti autóparkolóból lehet feljutni kötélfelvonóval. Teneriféről átruccanhatunk a szomszédos La Gomera szigetére is: nemzeti parkjában trópusi őserdőszerű növényzet fogad, városkájában pedig Kolumbusz háza, amelyben egy hónapot töltött, mielőtt felfedezte Amerikát.

Holdbéli táj a szigeten: a pálmafasorokon és virágágyásokon kívül minden más vörös, sárga, fekete szikla és homok.

Holdbéli táj a szigeten: a pálmafasorokon és virágágyásokon kívül minden más vörös, sárga, fekete szikla és homok.

Érdekes és szerintünk kihagyhatatlan célpont az egyik kisebb sziget, Lanzarote. Itt holdbéli táj fogadja a látogatót, az öntözött pálmafasorokon és virágágyásokon kívül minden más vörös, sárga, fekete szikla és homok. A Timanfaya Nemzeti Park észveszejtő sziklái között kizárólag a helyszínen induló túrákon nézelődhet az utazó, hiszen aktív vulkanikus terület (de a közelben azért tevegelni is lehet). A sziget belsejében Teguise városa a gyarmatosítás korabeli házakkal megér egy ebédet, aztán innen a part felé autózva, a fekete talajon kövekkel ívben körülbástyázott szőlőtőkék látványa varázsolja el az utazót. Az utazók legtöbbje a keleti parton, Puerto del Carmenben, vagy délen, Playa Blancában száll meg, amelyek kellemes tengerparti sétányán panorámás éttermek és bárok sorakoznak. A strandok többnyire fekete homokkal borítottak, ám a sziget déli csücskében, a Papagayo-öblökben klasszikus, sárgásfehér partokat találunk. Érdekes figurája volt a szigetnek egy fura képzőművész, César Manrique: leginkább Salvador Dalihoz hasonlítható a tevékenysége, ám épületeket is alkotott. Saját egykori háza ma múzeum, részben a lávamező alá vájt „szobák” füzérével, szintén földalatti úszómedencével, ha a szigeten járunk, ezt is tekintsük meg.