Celeni – Az ördög a részletekben rejlik

A múlt és a jelen a jövő luxus-csomagolópapírjában. Talán így lehetne összegezni a Cselényi Eszter tervezte kollekciókat. Amellett, hogy a hölgyek rendkívül nőiesnek érezhetik magukat a CELENI márka minden egyes darabjában, mindig akad valami meglepetés is, amikor kézbe veszik a ruhákat.

Ha az összes eddigi tervezésed górcső alá vennénk, két szóval lehetne tömören összegezni: nőies, cseppnyi arisztokratizmussal ötvözve.

Ez a munkám célja. Kiemelni mindenféle nőtípus szépségét, figyelembe véve; kinek, mi áll jól. Teszem ezt annak ellenére, hogy jelenleg a trendek a férfias szabásvonalak felé tendálnak. Mivel luxusmárkát képviselek, a kifinomultság is fontos szempont. Ha visszamegyünk az időben, a luxus és az arisztokrácia mindig is szorosan összefüggött, így a ruháim által ma bárki megtapasztalhatja a fényűzéssel teli életérzést.

celeni 14aw porcelain accessories bracelet

A CELENI luxustermék luxusanyagért kiállt, így olykor az anyagválasztásod sem mindennapos.

A selyem valahol mindig visszaköszön, de emellett általában nemes és drága anyagokat használok, illetve a bizsuk is arannyal vannak futtatva. Szeretem az úgynevezett elfeledett textileket is, melyekről nem gondolnák az emberek, hogy használhatóak. Alkalmaztam már szőrmét, gobelint… A nyári kollekciómban a táskákat az autók műszerfalának borításából készítettük, a jövőben pedig lópokrócszerű kockás anyaggal bolondítom meg a ruhákat.

Divat az eklektika, te is „kombinálsz”. Nálad hol a határ?

Az eklektika nagyon fontos része az életemnek és ez nemcsak a ruháimon, de a lakásomon is meglátszik. Szeretem keverni a stílusjegyeket, trendeket, anyagokat, mintákat, de csak annyira, hogy még az elegancia és a használhatóság keretein belül maradjon.

Nem félsz a színektől sem…

Valóban nem félek, bár az előző kérdéshez kapcsolódóan, a színek terén is a tudatosságra törekszem. Fontos számomra, hogy az általam tervezett öltözékek kombinálhatóak legyenek, jól idomuljanak egy általános ruhásszekrény tartalmához.

celeni 14aw porcelain accessories ring

Egyedi ötlet volt bevonni a Herendi porcelánt a kollekciódba. Honnan jött az ötlet?

Az aktuális trendet mindig olyan dolgokkal igyekszem párosítani, amelyekről a nagyvilágban is leesik az embereknek, hogy ez magyar, illetve itthon saját, családi, kulturális élménnyel köthetőek össze. A porcelán mint mintavilág, igen nagy divat, így vettem elő a Herendit. Az inspiráció a részletekben; a béléseken, a szegélyeken köszön vissza.

Nem lehet nem észrevenni, hogy nálad az ördög a részletekben rejlik…

Fontos számomra a kidolgozottság, az aprólékosság, a játékosság, mert a hordhatóság és a luxusérzés mellett élményt is akarok nyújtani a kollekcióimmal. Ha az emberek eljönnek az üzletbe és levesznek egy-egy ruhadarabot a fogasról, azt szeretném, ha meglepődnének, például, hogy nem olyan a kabát bélése, mint amire számítottak, hanem valami több.

Általában honnan jön az inspiráció?

Minden ösztönöz, ugyanakkor folyamatosan menni kell az ihlet után. Szerencsés helyzetben vagyok, mert úgy nőttem fel, hogy könyvek vettek körül, színházba, operába, koncertekre, kiállításokra jártam és ez most is így van. A CELENI nő is ilyen, a kollekciókból felidéződhet, életre kelhet egy emlék, egy könyv vagy akár csak egy érzés. Ha külföldön járok, akkor is azt keresem, mi az, amire itthon büszkék lehetnénk.

celeni 14aw porcelain accessories bag

A Krea Művészeti Iskolában a USE divatmárka egyik alapítója, Tóth András volt a konzulens tanárod. Most együtt nyertetek díjat…

A Warner Brothers pályázatát nyertük meg közösen, bár külön neveztünk. Olyan terméket kellett kitalálnunk, ami itthon széles körben eladható. A pizsamát választottam. A Bolondos Dallamok karakterei elevenedtek meg a tervezőasztalomon, párosítva egy art deco inspirációval, amitől még különlegesebb lett.

Esküvői ruhákat is tervezel, és ebben is különleges vagy.

Megkeresés útján vállalom el a munkát, már ha látok benne fantáziát. Azzal kezdünk, hogy megismerem a menyasszonyt. Ki ő, milyen a stílusa, mivel foglalkozik, hol lesz az esküvő, milyen a vőlegény. Ebből indulok ki, amikor kitalálom a ruhát. A lényeg, hogy úgy érezze, tényleg, soha nem volt még ilyen szép! Egyszóval: az ara legyen maga a ruha. Giccseset nem vállalok, olyat tudnak bérelni.

Mi a legnagyobb vágyad és mi a rémálmod?

Jó lenne, ha minél többen megismernék a CELENI márkát és büszke lehessek rá. Ha kiderül, hogy ez nem jöhet össze, na, az a rémálmom…