Cigaretta börek (Sigara Böreği)

Szentesi Zöldi László ajánlásával, az Isztambuli vendégség című könyvből.

(Ehhez a recepthez török boltokban kapható yufka tésztát kell vásárolnunk).

Elkészítjük a tölteléket: húsz dekagramm beyaz peynir sajtot, vagy bármilyen fehér juh- vagy kecskesajtot összetörünk és összekeverünk egy nagy marék, összevágott petrezselyemmel. Kiterítjük a háromszög alakú yufka tésztát, majd egy nagy kanálnyit réteszünk a legszélesebb végére, a másik két oldalát kissé behajtjuk, majd lassan, szorosan, cigaretta alakúra feltekerjük. A tésztából kimarad egy pici a végén, azt mártsuk bele egy pohár vízbe, így oda tudjuk tapasztani a börekhez. Bő, forró olajban süssük készre, időnként forgassuk meg. Változat: petrezselyem helyett kaporral, mentával is összekeverhetjük a sajtot, de fűszeres, darált hússal vagy sült zöldségekkel is megtölthetjük a böreket.