Mese lefekvés után

Április végén a magyar startup sikersztorik sorából kiemelkedő ötletet karolt fel az internet népe. Az interaktív mesélő ágyneműszettet készítő Bedtime Bedding két nap alatt gyűjtötte össze a cég beindításához szükséges 16 ezer fontot (kb. 6,5 millió forintot). Felismerve, hogy rohanó világunkban lassacskán elfelejtjük a családot összehozó közös esti mesét, ezt a meseidőt szeretnék visszalopni a mindennapokba, mindezt a 21. század emberéhez igazítva – mobilapplikációkkal felturbózva.

A mesélés szokása nagyjából az emberiséggel egyidős rituálé. Az őskortól születtek az embert körülvevő ismeretlen világ különös eseményeit megmagyarázó történetek. Később az erkölcsi alapszabályok, törvények rögzítése, tanítása is a mesék részévé vált. A szabályok, veszélyek megismertetése, a jó és a rossz közti különbségtétel és döntés képességének elsajátítása – könnyen érthető történeteken, példákon keresztül.

Bedtime-Plush

Dóra álmodta meg az ágyneműt és a figurákat.

Természetesen a mesélésnek a gyermekek gondolkodásának fejlődésében is nagyon fontos szerepe van. A tévével szemben a mese a gyermekek fantáziáját mozgatja meg, javítva ezzel kreatív képességeiket. A mesehallgatás, a közösen kitalált történetek észrevétlenül, játszva fejlesztik a kommunikációs készséget. A későbbiekben oly fontos kreativitás is beleivódik a legkisebbekbe, a szereplők viselkedésének, a kalandok felépítésének megismerése által.

A történet 2013-ban kezdődött, amikor egy családcentrikus pár, Czintos Dóra és Vitvera Gábor felismerte ezeknek az értékeknek és képességeknek a fontosságát. Saját gyermekkoruk fontos részeként emlékeznek vissza a mesélés varázsára, de felnőttként azt tapasztalták, hogy a szülők egyre kevésbé vesznek részt ebben  az esti „tanulásban”. Nem alaptalanul: az Egyesült Államokban egy felmérés tanúsága szerint csupán a szülők 13 százaléka mesél a hét minden napján gyermekének.

A pár ezért megoldást keresett. A pszichológiában is érdekelt Dóra álmodta meg az ágyneműt és a figurákat, míg a gazdasági szcénából érkező, online marketingben is jártas Gábor a cég operatív vezetéséért, az álom valósággá válásáért felelős. Az ő párosukat egészíti ki a háromtagú csapat, egy művészeti vezető, egy illusztrátor, aki Dóra álmait megteremti, és a gyermekeknek tetsző világot létrehozza, valamint egy textilszakértő, aki a legjobb minőségű anyagok kiválasztásért felelős a hosszan tartó és kényelmes szórakozásért.

Tent_Barney

A Bedtime Bedding ágyneműk három részből állnak. A hátteret és a mese helyszínét adó paplanhuzat, ami interaktív meglepetéseket rejt. A felhajtható részek alatt a szereplők házainak belsejébe kukkanthatunk be, de megtalálhatjuk az elrejtett kincset is, a zsebekben utazhatnak a mesevilág lakói hajón, és bújhatnak el egymás elől. Hogy kik ők? Három, szeretni valóan aranyos plüssfigura, akik egytől egyig saját személyiséggel rendelkeznek, és a készítők szerint a család tagjaivá válhatnak. Viola, a mindig kíváncsi nyuszi, Barney, az optimista, felfedező maci, és a vicces, gördeszkázó mókus, Stormy.  Az ágynemű és a figurák segítségével szórakoztató interaktív eseménnyé válhat a mindennapi mesemondás. Persze nap mint nap új meseötlettel előállni mindent megismerni akaró gyermekeinknek, nem egyszerű dolog, de a készítők erre is gondoltak. A Bedtime Bedding készletéhez tartozik egy applikáció is, ami rengeteg kész mesét, tippet-trükköt tartalmaz a fáradt szülők megsegítésére.  A csomagot kiegészíthetjük még egy pizsamával is, ami Barney, Viola vagy Stormy öltözékének mása, hogy a gyermek igazán a mese részesének érezze magát.

bedtime_bedding

A termék a legjobb minőségű – környezetbarát módon, az EU-ban előállított – anyagokból készül. A huzatok százszázalékos pamutra nyomtatott, hipoallergén tintával készülnek, tűéles, gyönyörű megjelenést biztosító magas szintű nyomtatási technológiával.  A bábok babyplüssből, hímzett mintákkal jönnek a világra, a sérüléseket elkerülendő.

Egy igazán nemes célt támogató, remek alapötletre épülő startupot sikerült létrehozni a Bedtime Bedding csapatának, ami a Kickstarteren elért sikerekkel is megmutatta, hogy belopta magát az emberek szívébe. Igazi magyaros kreativitás, ami a családtagokat összehozhatja, és teheti az esti mesét szórakozássá a legkisebbektől a legnagyobbakig.