Nyári kalandok

Most jöttem rá, hogy nyárra egyetlen rozét sem hoztam nektek, pedig azok a női csacsogó borok sem hiányozhatnának a készletből, de lesz helyettük balatoni kiruccanás, citrusosság. Könnyed nyári kalandok egy borkészítés szempontjából kemény 2014-es évből, és a végén egy Pompás, ami még a franciaországi borbírálókat is elkápráztatta.

Öngyilkosságnak is felfogható, ha egy pincészet a 2014-es rossz évjárattal indítja a történetét. De a Zánka feletti Tagyon Birtokon a panorámához minden évjáratban lehet társítani egy tökéletes társalgó bort. Bodzilla. Már a neve is árulkodó ennek a rizlingszilváninak. A bodza illatát üzeni és hozza. Meg egreses, citrusos jegyeket, hozzá a nyári panorámát és kemencében sült ételeket, azokat a laza túrákat, és kötelesség nélküli napozásokat, amik mellé akár fröccsnek is kiváló ez a Hollósy Zsombor alkotta bor. Kell még hozzá egy társaság, amihez neked is hozzá kell tenned valamit: meg kell mászni ezért a trendi csavarzáras borért a hegyet.

Babiczki Laci Mátrai Irsai Olivér bora megnyerte a Facebook-lájkversenyt, amit egyébként soha senki nem írt ki, csak posztoltam a borát egy orgonacsokor kíséretében, és annyira csípték, mint amennyire én. Két illatos, írtam oda, ide meg azt, hogy tényleg egy igazi illatos fajta ez az irsai olivér, és nem is kell nagyon magyarázni, miért gurul le hamar akár egy palackkal is. A Mátrában született, és jól áll neki a Mátra, főleg, ha jó kezekbe kerül; pont egy nőcsábító fehérbor lesz belőle. Gyümölcsös, friss és tiszta, minimális tuttifruttival és hosszal. „Best buy”-nak mondható. Bora zöldes-sárgás színű, erősen muskotályos ízű, és nem lágy savakkal, mert ez az irsai is 2014-es, és nekem pont ez jött be. A Képzeld el! borbárban Budapesten te is megkóstolhatod, és aztán képzeld el, amit szeretnél.

„Énekeljük el azt, hogy vége / Nem járunk ki többet a rétre / Nem úszunk többet a strandon / És nem borozunk már többet a gangon.” Zúg a Kispál és a Borz, és dehogynem borozunk a gangon. Pont oda való a Bodri Pincészet új brandje, a Blanka, egy sauvignon blanc. A 2014-es évet átkozták, de a szekszárdi pincészet megmutatta, hogy kell friss, ropogós bodzás, grapefruitos bort készíteni, és az Ipacs Géza címketervező által megálmodott ruhája is szép, üdítő, akár a palack tartalma, nem beszélve a névről, amit Bodri Orsi talált ki. Szerelmi bánatodban is mosolyt fakaszt, és fröcsinek is kiváló. Szóval, borozunk még a gangon és a teraszon, ha lesz kivel, vagy megyünk Szekszárd-Faluhelyre Bodriékhoz, de ha oda nem, hát az újlipótvárosi Firkász étteremben is megkóstolhatod.

A 2014-es, ha egyáltalán, akkor inkább a fehérboroknak kedvező évjáratból való a Káli Kövek sauvignon blanc bora is. A köveskáli kis pincészet megmutatta általa, hogy ellenállt a 2014-es esőknek. Citrusos, egreses, bodzás frissesség itt is. Lendületes savak, de nem zavarnak. Cukor egy gramm nincs benne, de a végén ott van az Újvilágot idéző édes ízérzet, ami még egy reduktív bor esetében is megmarad olykor a szájban. Azt olvastam róla valahol, hogy egy vagány bor, és ez igaz is. Más karakter, mint a Bodri, ami abból adódik, hogy ezt a bort felerészben hűtve erjesztették az aromák miatt, a másik felét meg hűtés nélkül, hogy legyen teste, ezt már Szabó Gyula borász mesélte nekem, és én elhiszem neki. Azt is tudom, idén nyáron is lesz balatoni bringatúra, hát a Káli medencét nem szabad kihagyni.

borok

És ha már arra tekerünk, csak laza kör, és máris Badacsonyban vagyunk a Borbély Családi Pincészetnél. Életem mostani szakaszának az egyik legszebb 2013-as kéknyelűjét kóstoltam itt. Halvány citromszínű, fehér húsú gyümölcsök és csonthéjasok a pohárban. A barack után jönnek a citrusok, a virágok és a zöldfűszerek, majd a Csobánc minerális aromái, az új, médium módon pörkölt zempléni tölgyfahordó kíséri mindezt, és olyan kerekké összeáll, mint amikor a Csík zenekar húzza, és Kiss Tibi dalolja a Most múlik pontosant. Ez a csoda úgy született, hogy a zöld fürtöket szelektálták, és másfél kilót hagytak egy tőkén. Ez is jelzi, megéri néha az életben is szelektálni, hogy közelíts a tökéletes felé. Még akkor is, ha soha nem éred el. Megkóstolhatjátok Budán a Porcellinóban. Olaszos hangulat, egy magyar fajta mellé.

És akkor haladjunk a könnyű kalandoktól az egyre tartalmasabb történetek felé, mert kalandos életünkben mégis csak ölelésekre vágyunk. Megérkezésekre. És ha valahova szívesen megérkezik az ember, az Somló. Spiegelberg István pincéjében gregorián dalok szólnak, mert úgy gondolja, hogy a rezgéseken keresztül az jó hatással van a borok fejlődésére. Lehet, hogy őrült? De melyikünk nem az bizonyos szituációkban? Főleg, ha a magunk vélt, vagy valós igazát keressük. Én még ilyen lágy, de ugyanakkor karakteres somlói savakkal alátámasztott szép juhfarkot nem ittam. A somlói borokban ne keresd a gyümölcsös könnyedséget, csak a bazalt, a talaj szavát. Az dominál, meg a kerek savak, amelyek a finom seprőn érlelésből jönnek. Ilyenkor a borász leülepíti a mustot, majd a maradék seprőt időközönként felkavarja. És Spigi tavaszig kivárt a fejtéssel, ezért lett krémes, selymes ez a bor.

És akkor a végén ugorjunk át Tokajba. Van az úgy, hogy nehezen értesz meg egy nagy furmintot, főleg akkor, ha az ország első biodinamikus pincészetében készült. Négy teraszon, lóval művelik a szőlőt, 28-30 éves tőkékről szüretelik, egészfürtös formában préselik, vagyis nem bogyózzák, és ha már említettem az előbb ezt a finom seprőn tartást Somló esetében, itt is ez az eljárás, csak ők 18 hónapig kevergették. Ezt a 2011-es Pendits-bort az Onyx étteremben szolgálják fel a vendégeknek, sőt, főznek hozzá ételeket. Ezeken a lapokon még soha nem írtam olyat, hogy furcsa és megosztó egy bor számomra. Ez az. A biodinamikus gondolkozás, amelynek jegyében készült ez a bor, számomra nagyon szimpatikus, és az ásványosság is ott van a pohárban, de tényleg csak gourmet fogyasztóknak ajánlom.

Egy édes bor maradt a végére. A nemrég indult Budaházy-Fekete Kúria Pompás névre keresztelt 2013-as bora. A férfiak – mint én is – kevésbé csípik az édest, de ez a bor nagyon melengette a szívem. Szóljunk a nevével, pompás fehérbor, olyan mézes, fűszeres hársos. Late harvest. Krémessége és lágysága oly hosszú, hogy a tengerig is elszaladnék érte. Déligyümik tömkelege, ánizs és sárgabarack, a közepes testhez egy 12,5 alkohol társul. Már talán értem, vakteszteken miért toljuk fel a pontszámokat, ha ilyen tokajikat kóstolunk. Nem csodálom, hogy a franciák szívébe is beette magát, és a Challenge International du Vin-ről egy aranyérmet hozott el. Erdőbényén ti is kipróbálhatjátok a Bor, Mámor, Bénye rendezvényen.