A MŰVÉSZET TEMPLOMAI – VAN GOGH, KLIMT, CARAVAGGIO ÉS SCHIELE A FILMVÁSZNON

Négy éve indult útjára a Pannonia Entertainment forgalmazásában az Uránia Filmszínházban A művészet templomai című ismeretterjesztő filmsorozat. A nézők speciális kamerabeállítások és modern mozitechnológiai megoldások révén nyerhetnek betekintést az egyetemes művészet kiemelkedő remekműveinek szépségébe.

A sorozat első része a nagy nézői és kritikai sikert aratott Vatikáni Múzeum 3D volt 2014-ben, amely 12.000 nézővel az év legnézettebb, mozikban vetített dokumentumfilmjének számított. Ezt követte az itáliai reneszánsz bölcsőjét bemutató Firenze és az Uffizi-képtár 3D, a Róma négy nagy pápai bazilikáját 3D-ben bemutató alkotás, a Pápai bazilikák, a Botticelli Isteni színjáték-illusztrációit feldolgozó Botticelli: Dante pokla, a Raffaello: A festőfejedelem 3D. 2018 szeptemberétől három újabb képzőművészeti dokumentumfilmet láthatunk a sorozatban. A Caravaggio: Vérről és lélekről (bemutató szeptember 20.) Caravaggio pályáját mutatja be munkásságán és személyes küzdelmein keresztül.

A korai festményektől a római korszakának művein át a fotószerűen realisztikus csendéletekig neves szakértők elemzik a fény-árnyék kontrasztok forradalmi mesterének alkotásait. A Van Gogh: Búzamezők és borús égbolt között – A Kröller-Müller Múzeum mesterművei (bemutató: november 22.) a holland festőzseni munkásságát a legnagyobb magánygyűjteményével rendelkező személy, Helene Kröller-Müller szemszögéből közelíti meg. A műgyűjtő életútját végigkövetve vezet végig a film a múzeumban megtalálható felbecsülhetetlen értékű műalkotásokon. A Klimt és Schiele – Erósz és Psyché (bemutató: december 13.) a szecesszió születésének páratlanul izgalmas időszakába kalauzol a bécsi Leopold Múzeum, a Belvedere kastély és a Bécsi Szépművészeti Múzeum nagyszabású tematikus tárlatainak részletes bemutatásával. A 4K-ban forgatott filmet a remekművek részletgazdag közeli felvételei színesítik, Klimt aprólékos díszítéseitől Schiele aktjainak szokatlan körvonalaiig. Az új epizódok mellett a sorozat korábbi részei továbbra is láthatók a Várkert Bazár művészettörténeti filmklubjában.