GRILL & ROLL – MEGÚJULT A BALTAZÁR ÉTTEREM ÉTLAPJA

A várnegyedet nemcsak a történelme és az építészete formálta, hanem a gasztronómiája is; nemcsak lőrésekkel lehet védeni az identitását, hanem a vártoronynál is magasabb könyvespolcokkal (lásd: Országos Széchényi Könyvtár) és masszív konyhapultokkal (lásd: Baltazár étterem). Utóbbiban új menü várja a grill és a franciás elegancia szerelmeseit.

De itt meg kell állnunk egy pillanatra: a Baltazárban nemcsak az a jó, hogy közös nevezőre tudta hozni a faszénnel és szakértelemmel működő csúcséttermet, de az egység úgy illeszkedik bele a nemzetközi trendekbe, hogy nem lehet nem észrevenni a karakteresen magyar jellegét is. A Baltazár azt vallja, hogy egyszerű, de kreatív ételekkel, szívvel-lélekkel kell megszólítani a betérőket, miközben a csapat nemcsak gasztronómiát kínál, hanem egy élményvilágot; amelyben benne van az elveszett gyerekkor íze. Az arculatban is megjelenik a sejtelmes gyerekkori báj, és megjelenik az a bujaság is, amire talán kamaszkorunkban vágytunk, és benne van a felnőttkor harmonikus nyugalma is.

Aki a megújult étlapról a kacsamájpástétommal indít, amit chutney-val & házi brióssal kínálnak, nos, az nem jár rosszul, mert egyszerre van meg benne az édes csábítás és valami érzéki nyugtalanság is, a lágy krémszerű jelleg, és valami vadság, azaz remekül előkészíti a kedélyünket ahhoz, hogy majd belevágjunk az este nagy kalandjába, vagyis hogy meghitt viszonyba kerüljünk a BBQ malacoldalassal, amihez ropogós coleslaw salátát kaptunk, és nem bántuk meg. Arról nem is beszélve, hogy a remekül összeállított házi BBQ-szósz kihozta az étel füstös karakterét, a karamellizált kéreg alatt pedig omlós, finom húst kaptunk. Nem árt tudni, hogy a Baltazár csapata szárazon érlelt, magas minőséget képviselő duroc sertéshúst használ, amit a szakma kifejezetten ajánl faszénen grillezéshez. Persze azon sem kell csodálkoznunk, hogy a grillsütők Mercedesét, a spanyol Josper faszenes grill kemencét vetik be a teljes siker érdekében, azt, amivel Gordon Ramsay is megdelejezte már a fél világot.

Ritkán hozzuk szóba, most ne menjünk el mellette: a Baltazár ár/érték aránya alapján is Budapest egyik legjobb gasztronómiai ajánlata. Ahhoz képest, hogy világszínvonalú éttermi élményben van részünk, mindezt meglepően baráti áron kapjuk meg, így aztán azoknak a fiataloknak is ajánljuk, akik emlékezetes éttermi kalanddal akarják elbűvölni párjukat. És az, hogy az intim bárhangulatot hogyan sikerül közös nevezőre hozni egy tágas New York-i loft lakás ambiciózus tereivel, és mindezt úgy, hogy az ember ezt a látványtárat a nyaralójában is el tudná képzelni, nos, ez maradjon a kreatív csapat titka. A mi dolgunk nem más, mint követni a stábot ezen a különleges utazáson, amit egy elefánt hátán tettünk meg. A sült sajttorta málnasorbet-val parádés zárótétele volt az estének, lecsendesítette a kedélyeket, a teltség helyett az elégedettség édes érzésével néztük a Baltazár teraszának fényfüzéreit. Úgy tűnt, mintha egy videóklip díszlete lenne a macskaköves utca torkolata, aminek mi vagyunk a főszereplői, illetve egy szárnyas elefánt is, aki egészen hazáig kísért minket.