MEGHITT EGYÜTTLÉTEK ÉS KALÁCSILLAT

Másodszor ajánljuk az adventi kikapcsolódás helyszínéül Szentendrét azoknak, akik a főváros forgatagából kiszakadva kissé meghittebb, romantikusabb élményre vágynak. A történelmi belváros már tizenharmadik éve öltözik ünnepi díszbe az adventtől vízkeresztig tartó időszakra.

Öt héten át a város sokszínű programkínálattal várja a látogatókat: advent vasárnapjain gyertyagyújtás a Fő téren; adventi vásár a Dumtsa Jenő sétálóutcában; egyházi -és gyerekprogramok; koncertek; kiállítások; jótékonysági akciók. A szentendreiek az adventi áhítat időszaka után az újévet a Kelemen Kvartett fellépésével köszöntik. A négy adventi vasárnap délutánján ünnepélyes gyertyagyújtásra várjuk Szentendre lakóit és a városba látogatókat a Fő téri kereszt körül elhelyezett óriási adventi koszorúnál. Mind a négy vasárnapon harangjátékkal veszi kezdetét az esemény, majd a gyertyagyújtást és a rövid beszédet követően a város keresztény felekezeteinek vezetői mondanak el egy-egy közös imát. Minden adventi vasárnapot különleges és meghitt program zár. A programok végén pedig adventi fényfestéssel, forralt borral és süteményekkel köszöntik az egybegyűlteket.

ADVENTI VÁSÁR A DUMTSA JENŐ UTCÁBAN A belváros sétálóutcáján, a Dumtsa Jenő utcában tartott adventi vásáron az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jelentős számban lesznek jelen helyi és környékbeli termelők, és az ország számos területéről érkeznek a vásárba különböző, minőségi termékeket készítő árusok. Az a cél, hogy a szentendreiek, a környékbeliek és az idelátogató turisták egyaránt megtalálják az ajándékokat, mellyel nagy örömet szereznek családtagjaiknak, barátaiknak. A kiállítók között megtalálhatóak lesznek idén is a gasztronómia, a kézműves árusok és a helyi művészek pavilonjai. Az adventi vásárt közösségépítő céllal is tervezik, hiszen a vásár utcájában elhelyezett tűzkosarak mellett a barátok, családok forralt borozhatnak és közösen készülhetnek az adventi ünnepekre.

ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS A TEMPLOMOK VÁROSÁBAN Az ünnep kezdetekor a templomok városában megtalálható összes felekezet számos egyházi programot, eseményt kínál. A Szentendre templomaiban kigyúló fények és megszólaló művek – azonkívül, hogy betekintést nyújthatnak egymás hitébe és készülődésébe – felekezeteken átívelő hidat képeznek a közös élmények által. A Mitől jó a világ? című programsorozatban Szentendre város civil szervezetei, egyesületei már évek óta jótékonysági akciókat, programokat szerveznek annak érdekében, hogy a bevételből támogatni tudják a nehezebb körülmények közt élő lakosokat, hogy számukra is széppé váljon az ünnep. A szentendrei óvodások énekes, verses műsorokkal élik meg a karácsonyi ünnepkört az adventi szombatokon és vízkereszt napján, Szentendre belvárosában, a Menjünk mi is Betlehembe! programsorozaton belül.

GYERMEKPROGRAMOK A gyermekek számára Szentendre kulturális és sportintézményei hétről hétre kedveskednek majd különböző programokkal: a kézműves foglalkozásokon kívül gyerekelőadások és sportversenyek is várják majd a legkisebbeket a Pest Megyei Könyvtárban, a Dunaparti Művelődési Házban, a P’Art Moziban és a Vizes Nyolcas Uszoda és Szabadidőközpontban.

ÚJÉVI KONCERT Január első hetében az immár hagyományossá vált ingyenes koncerttel köszönti Szentendre városa az újévet. Január 5-én este a Kelemen Kvartett lép fel a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár színháztermében. Részletes program az adventszentendren.hu weboldalon található.