ÚJ JÁTSZÓTÉR A LIGETBEN

2019 a legkisebbek éve lesz a Városligetben, hiszen a parkfejlesztés következő ütemében, őszre elkészül Európa legkomplexebb játszótere, a 13 000 nm-en elterülő Nagyjátszótér.

A Liget Budapest Projekt keretében összesen 7 új játszótér kap helyet a megújuló Városligetben, melyek közül az első és egyben a legnagyobb munkálatai kezdődnek meg a napokban. A Nagyjátszótér a park délkeleti részén, a Dózsa György út – Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen épül fel, így minden sétányról könnyen megközelíthető lesz. A játszótér tervezésében pszichológusok, tájépítészek, pedagógusok mellett gyerekek, a Városligeti Ifjúsági Tanácsadó Testület tagjai is részt vettek, így a különböző korosztályok és a szülők igényei is visszaköszönnek a tervekben.

A játszótér szerkezetét korosztályos bontás szerint alakították ki, a legkisebbek egy védett belső körben játszhatnak, miközben a szüleik kényelmes ülőfelületeken figyelhetik lépteiket. A nagyobbak számára a játszótér mellett felépülő Terepjátszó kínál élményeket, ahol gördeszka- és steakboardpálya, rollerezésre, görkorcsolyázásra alkalmas terület és mászófal is lesz. Egy félreeső részen épül fel a pumptrack pálya, ahol izgalmas vonalvezetésű pályán gyakorolhatnak a BMX kerékpárosok.

A terület félkörívben zárt és védett lesz, a különböző játékzónák a tér tagoltságát kihasználva helyezkednek majd el. Az ügyességet fejlesztő eszközökön, pályákon kívül a művészet, a tudományok és még a legmodernebb infokommunikációs eszközök is helyet kapnak a játszótéren: a kis felfedezők a homokos-vizes játszórészen fosszíliák után kutathatnak, a bátrabbak megmászhatják a Szinyei Merse Pál festménye alapján készült, 17 méter magas léghajó alakú kötélmászót, a versengésre vágyó gyerekek pedig az egyes csúszdákon nyomon követhetik gyorsaságukat, vagy megtudhatják, melyik az az állat, amelyik hasonló hosszúságút ugrik, mint ők.

A Liget mint közösségi tér alkalmat ad a fiataloknak arra, hogy találkozzanak, ismerkedjenek egymással és saját mikrokörnyezetükből kilépve megismerjenek más anyagi, kulturális, társadalmi helyzetű, fizikai adottságú, fogyatékkal élő gyermeket. Ebben a diverz környezetben a gyermekek rengeteget tanulhatnak az őket körülvevő társadalmi rendszerről, különböző szerepekben próbálhatják ki magukat, miközben a legtöbbet hozhatják ki a szabadidejükből, és új barátságokra, élményekre és tapasztalatokra tehetnek
szert. A tervezők nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek együtt tudjanak játszani egészséges társaikkal, ezért számos integrált játszóeszköz kerül a parkrészbe, melyet akadálymentesen lehet megközelíteni.

A Nagyjátszótéren gyerekbarát, integrált illemhelyeket is kialakítanak, valamint pelenkázásra, szoptatásra alkalmas részeket is elkülönítenek. A munkálatok során a parkrész zöldfelülete teljesen megújul, aljnövényzetét rehabilitálják, és új, ligethonos fákat is ültetnek.