Toszkán hangulat a Balatonnál

Egyedülálló vállalkozás jött létre a balatoni régióban, hogy a vidék szinte minden vonzerejét egyesítőve négy évszakos balatoni vendéglátást képviselje. A borturizmus felvirágoztatásához ugyanis nem elegendő jó borokat előállítani, a Balatoni Kör szervezője, Kardos Gábor szerint ennél jóval többre van szükség.

Honnan származik a Balatoni Kör ötlete?

Magyarországon még gyenge a régiós gondolkodás. Nem elég csak beszélni Toscanáról,  fel kell mutatni, hogy vannak, akik már ma ezt a minőséget képviselik nálunk.

Arra gondol, hogy Toscanáról egyszerre jut eszünkbe a művészet, a toszkán bor, a vidék, a városok?

Pontosan. Ma a Balaton vidékén a legerősebb az ilyen gondolkodás. Az összefogás azonban mindeddig hiányzott. A Balaton három megyéhez tartozik, pedig az egyetlen hely, ahol valóban kötődünk a régióhoz. Aki odalátogat, azt áthatja az érzés, hogy megérkezett valahova. Mindannyiunkban vannak balatoni élmények, ami által rendkívül erős és pozitív arculata lehet a Balatonnak.

A Balatoni Kör képviseli tehát  ezt az összefogást. De mit jelent ez pontosan?

Borászat, vendéglátás, turisztika, építészet, tájépítészet, művészet, és a vízisportok felé is szeretnénk nyitni. BorPart koncepciónk jelmondata: „Kóstold körbe a Balatont!”, hogy biciklivel vagy vitorlással körbe lehessen járni a tavat és az élménybeszámolókat külön értékelnénk is. A borturizmus lehet a kitörési pont, különösen a Balatonnál.  Tagjaink eddig is sokat tettek a négy évszakos balatoni vendéglátásért. Külön-külön is sok kreatív energiával bírnak, de  összefogásunk egészen új perspektívákat nyithat. Egyébként az infrastruktúra, aminek a kiépítése a legköltségesebb, már ott van, sőt lényegében kihasználatlan a nyári szezonon kívül. Ezért régiónkban nagyságrendekkel kevesebb beruházással lehet lényegesen többet kihozni a borturizmusból, mint bárhol máshol.

A borászat ebben jelentős szerepet kap. A borturizmus  összekapcsolódik egyéb programokkal?

Természetesen. Mindeddig fesztiválország voltunk. Évente többször is sátrakat, bódékat ide-oda felállítva úgy teszünk, mintha működne a rendszer, miközben a példaként emlegetett Riviérán vagy máshol szinte nincsenek is ilyen bódéfesztiválok, viszont egész évben jól működő minőségi helyeket találunk. Ilyenek már a Balatonnál is vannak, ezeket szeretnénk jobb kommunikációval felmutatni, általánosabbá tenni. A Balaton nem egy nyaralóhely, mely augusztus végén kómába zuhan, hanem a vidék fővárosa, a legnagyobb agglomeráció az országban, mivel télen is 254 ezer ember él itt. Mi több: ma a mindennapokban is a Balaton-felvidéken lehet elérni a legjobb életminőséget itthon.

Van valami egységesen jellegzetes a balatoni borokban?

Bár a tó szerepe klimatikusan jelentős és sajátos mikroklímája van a régiónak, mégis vidékenként más-más borfajta a jellemző. Délen például több a vörösbor. Talajban is van különbség például Badacsony és Csopak között. Összeköt viszont minket az olaszrizling, amely mindkét parton fontos fajta.  Ma az ország legismertebb olaszrizling tételeinek kétharmad része a Balatonról származik. Bármilyen balatoni bort iszunk is, mindegyikben ott van a balatoni karakter, és persze ott vannak balatoni élményeink. Sajnos a Balaton-parton ma még nem jellemző, hogy a vendéglátók a helyi borokat részesítenék előnyben. Ha Villányba vagy Egerbe megyek, helyi bort iszom, nem badacsonyit. Itt is el kéne érni, hogy a vendéglátás elsősorban a helyi termékekre épüljön. Szeretnénk elkészíteni a Balaton Borát. Ez fehér lenne, olaszrizling, közös címkével és nemcsak a Balatoni Kör alapítói vehetnének részt benne, hanem bárki, aki azonosulni tud alapelveinkkel.