Paradicsomos pite

A paradicsomokat dobjuk 30 mp-re forrásban lévő vízbe, majd hirtelen hűtsük le, hámozzuk. Vágjuk ketté a paradicsomokat, magozzuk ki őket.Gyúrjuk össze a tészta hozzávalóit, ha szükséges, adjunk egy egészen kevés vizet hozzá. Csomagoljuk folpackba, pihentessük a hűtőszekrényben minimum 30 percet.

A morzsát pirítsuk világos aranybarnára olívaolajon, vegyük le a tűzről, keverjük el a durvára vágott mandulával, az aprított fokhagymával és petrezselyemmel, citromhéjjal, sóval. A tésztát nyújtsuk ki 24 cm-s piteformába, villával szurkáljuk meg egyenletesen a tésztát.

A paradicsomok belsejét enyhén sózzuk, töltsük meg a morzsás keverékkel, vágott felükkel lefelé helyezzük el szabályosan a tésztán. 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük készre a pitét.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt,
  • 1 egész tojás,
  • 12,5 dkg vaj/margarin,
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 8 db kerekszemű paradicsom,
  • 10 dkg hántolt mandula,
  • 5 ek. zsemlemorzsa,
  • 1 nagy csokor petrezselyem,
  • 4 gerezd fokhagyma,
  • fél citrom lereszelt héja,
  • tengeri só,
  • 3 ek. olívaolaj