Barakonyi Zsombor

képzőművész

„Először »mágikus realizmusnak« hívtam azt a fajta képzőművészetet, amit művelek. Leginkább Murakami Haruki írói attitűdje hasonlít ehhez a világhoz. A fotó használata mindig is fontos volt nekem. Az a fénykép, amit készítek – én vadászom a pillanatot – képezi a nyersanyagot.”

„A technika, amit kifejlesztettem egy többlépcsős, rétegezős festészet: olaj és vászon helyett – akrilfesték fatáblán, lakkozva. A technikámat folyamatosan fejlesztem, ezért azon az úton, amin haladok, csak én járok. A munkamódszerem nagyon összetett: fotóhasználat, felrajzolás, vágások a különböző rétegeken, a rétegek tudatosan megkomponált, meghatározott sorrendje szinte olyan, mint egy jó recept egy francia szakácskönyvben. Olyan hétköznapi élethelyzeteket keresek és találok meg, amelyek mindenki számára adottak egy nagyvárosban.”

„Szinte minden nap dolgozom. Mindig előre megtervezem, hány képet készítek egy adott kiállításra – persze menet közben ettől el is lehet térni. A rendszeresség fontos. A jó bevált recept soha nem elég – egy kis meglepetést mindig szeretek okozni a közönségemnek.”

„Szeretem Budapestet, bár egy kicsit eltávolodtam tőle mostanában. Számomra a kilencvenes években mutatta meg magát először úgy, ahogy mindig fogom őrizni az emlékeimben.”