Mandulavajas trüffelgolyó

Év vége felé közeledve többet nyúlunk az édességek után. Egy kis csokikocka itt, egy kis bonbon ott, egy kanál Nutella még belefér… magunkra ismerünk? Az édességimádatunkat egészségesebb formában is kiélhetjük, amikor olyan alapanyagokból alkotunk valami nagyon finomat, ami mondhatni, hogy még az egészségünkre is válik. 🙂

Ezek a mandulavajas trüffelgolyók annyira finomak, krémesek, puhák, mintha csokoládéból és tejszínből készültek volna, pedig nem. Néhány alapanyag van csak benne és a kezdetektől a kakaóporban való forgatásig fél óra alatt elkészülnek. Én mandulavajat tettem bele, de el tudom képzelni kesudióvajjal és földimogyoróvajjal is, persze, akkor az ízük kicsit más lesz. Mivel a mandula (és a többi mag) is elég „zsíros”, ezért lesz a trüffelgolyó puha, krémes és szájban omlós, mintha tejszínnel készült volna, viszont nem lesz tömény.

Konyhai robotgépben daráljuk finomra a zabpelyhet. Adjuk hozzá a datolyát, mandulavajat, kakaót, fahéjat, vaníliát, szerecsendiót és sót. Folyamatosan dolgoztassuk a robotgépet, miközben lassan kezdjük el adagolni a vizet (evőkanalanként), amíg a massza enyhén ragacsossá válik (állítsuk le a gépet és ellenőrizzük az állagot).

Formázzunk golyókat a masszából, tegyük hűtőbe, hogy megkeményedjenek, majd forgassuk meg kakaóporban. Zárt dobozban, hűtőben tartva legalább egy hétig eláll.

Hozzávalók kb. 20-30 darabhoz:

  • 1 bögre zabpehely
  • 1 bögre aszalt, puha datolya, kimagozva
  • ½ bögre mandulavaj
  • 2 evőkanál kakaópor, plusz még valamennyi a forgatáshoz
  • 2-3 evőkanál víz
  • ½ teáskanál őrölt fahéj
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • egy csipet só

(A recepthez használt bögre 250 ml-es.)