A sziklák között megállt idő

Csodálatos romvárosok, sivatag évezredes falfestményekkel, fürdésre mindig alkalmas, korallzátonyokkal szegélyezett strandok, jó ételek és vízipipa: ez Jordánia, a nyugalom szigete az állandóan forrongó Közel-Keleten.

Az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag című filmből sokaknak ismerős lehet a titokzatos, ókori nép, a nabateusok által létrehozott, majd elhagyatottá vált Petra romvárosa Jordániában. A sziklafalakba vájt Kincstár és a többi hasonló alkotás a vöröses-barnás-rózsaszínű völgyben döbbenetes látványt nyújtanak. És nem ez az egyetlen izgalmas pont a Közel-Kelet legnyugalmasabb országában.

Ellátogathatunk több bibliai helyre – például a Nébó-hegyre, ahonnan Mózes letekintett a Kánaánra, illetve a Jordán folyó mellé, ahol az írások szerint Jézust megkeresztelte Szent János.  Petra mellett egy másik romvárost is érdemes felkeresnünk: Dzseras (Jerash) városát, amit a legenda szerint Nagy Sándor alapított, de az ásatások szerint már a neolitikumban is lakott volt. Virágkorát mindenesetre a római uralom alatt élte, ebből az időszakból kitűnő állapotban megmaradt színházat, templomot, diadalívet találhatunk itt.

De természetesen Jordánia is kihasználja a Holt-tengert, amelyben tényleg lebeg az ember, és a gyógyhatású iszappal is bekenheti a testét. Itt vagy a szállodák strandjait lehet használni – a szervezett túrákkal általában ilyenekbe érkeznek a turisták –, vagy a szabad partszakaszt. A főváros, Amman is megér egy kitérőt, igazi arab hely, bazárokkal, római emlékekkel.

A legtöbb turista délre, a Vörös-tenger partján fekvő Aqaba városába érkezik, utazási irodákkal. Így a fentebb említett helyekre általában fakultatív programokon látogathatunk el, vagy saját szervezésben, ezt is minden veszély nélkül tehetjük, csak figyeljünk a helyi szervezők programkínálatára és áraira, a pontos feltételekre. Ha nem utazási irodával akarunk Jordániába utazni, nyugodtan tegyük, ez az a hely, ahol tényleg biztonságban van az ember, a helyiek kedvesek és vendégszeretők.

Nyáron iszonyatos hőség van, állandóan 40 fok fölött, és este is alig enyhül, ezért a tavasz vagy az ősz a legjobb akkor, ha kirándulni is szeretnénk, s ősszel a Vörös-tenger még tartja a 26–28 °C fokos hőmérsékletét.

Aqabában remek szállodák vannak, az öt- és négycsillagos, nagy nemzetközi hotelláncok java része jelen van, a helyi, elfogadható színvonalú alacsonyabb kategóriásak mellett. Egészségügyi problémáktól nem kell félni, érdemes a láthatóan turistákra szakosodott éttermek helyett a helyiek által látogatott kisebbeket választani, ízletes tengeri dolgokat és húsételeket, friss salátákat, leveseket fogyaszthatunk, nem kell tartani fertőzésektől. Egyébként a beutazáshoz nem kötelező semmilyen védőoltás, a csapvíz pedig ugyan ivásra nem alkalmas, de például fogmosáskor nyugodtan használhatjuk.

Néhány nagyobb szálloda saját, tiszta és homokos stranddal rendelkezik, de sajnos a városi, szabad strand kissé piszkos, üvegcserepeket is szép számmal találni. Ám itt sem lesz semmi bajunk, a tengervíz kristálytiszta, a parthoz közel is számtalan halat lehet megfigyelni úszószemüveggel. És bár Aqaba nem akkora búvárparadicsom, mint a közeli Egyiptom több nyaralóhelye, itt is találni izgalmas korallszirteket, elsüllyedt hajót, ahová szervezett túrákat visznek. A bárokban pedig érdemes vízipipát kérni, az esti lazulás elengedhetetlen kelléke, többféle ízesítésben – nekünk a kétféle almával fűszerezett a kedvencünk. Vásárolni is érdemes, az ékszerek legendásan olcsók és gyönyörűek, a fűszerek, magvak – mindenekelőtt a kesudió és a pisztácia – rendkívül ízletesek, szintén kedvező áron megvehetők, és ajándéknak sem utolsók. A boltosok természetesen igyekeznek a leendő vevőt becsalogatni az üzletükbe, de nem olyan rámenősek, mint más, turisták által látogatott közel-keleti országban. Nyugodtan lehet alkudni – ez szinte kötelező része a vásárlási szertartásnak –, de nem mindig sikerül. Jellemzően az eldugottabb kisboltokban, amelyeket inkább a helyiek látogatnak, már eleve alacsonyabbak az árak ahhoz képest, amit az egyébként nem túl sok nyugati turista által látogatott üzletsoron találni.

Talán a legizgalmasabb, Aqabából könnyen megközelíthető kirándulóhely a Wadi Rum, A Hold völgye. Az elnevezés nem véletlen, a holdbéli táj egy gránithegyek között kanyargó völgyrendszer, ahol Arábiai Lawrence is kalandozott, és ahol évezredes falfestményeket mutatnak az utazónak, miközben az elképesztő sziklasivatag kietlen vidékein autózik a megállt időben.