Dinopark és Vitorlázeum tavaink térségében

Hiánypótló kötet jelent meg azoknak, akik a napsütést, fürdőzést és kultúrát együtt szeretik élvezni 150 kiállítóhely és kulturális látnivaló Magyarország tavainál címmel.

Négy hazai tó környékére invitál az Örökség Kultúrpolitikai Intézet kiadványa, amely igyekezett összegyűjteni a Balaton, a Fertő tó, a Tisza-tó, valamint a Velencei-tó partján található összes kulturális látnivalót.

dinopark

A Keszthelyi-hegység völgyében nyílt Dinó- és Kalandpark életnagyságú őshüllőit a Jurassic Park szakemberstábja készítette.

Az intézet igazgatója, Makranczi Zsolt elmondása szerint a turisztikai könyvsorozat egy évvel ezelőtt a 300 múzeum és kiállítóhely Magyarországon című kiadvánnyal indult, de az országos lefedettségre koncentrálva sok értékes múzeumot kihagyni kényszerültek belőle. A mostani, négy kisebb régiót bemutató kötet azonban teljes körű válogatást nyújt a látnivalók tekintetében. Megtalálhatók benne az adott kistérség kulturális hagyományait, történetét, népművészetét felvázoló tájházak, faluházak, helytörténeti gyűjtemények, a térségben található múzeumok, irodalmi, képzőművészeti kiállítóhelyek, de az egyes régiók élővilágát bemutató tájmúzeumok, arborétumok, madárvárták, kutatóhelyek, ökocentrumok is helyet kaptak benne. A kötet a látnivalókat régiónként, azon belül pedig településenként, ábécé rendben tárgyalja, és a kiállítóhelyek rövid, informatív bemutatását, illetve elérhetőségeit tartalmazza. Makranczi Zsolt kiemelte, hogy számos olyan intézményt sikerült feltérképezniük és a könyvben közreadniuk, amelyek egyáltalán nincsenek a köztudatban. Felhívta a figyelmet néhány újonnan nyílt illetve megújult látnivalóra is.

Ilyen például az újjászületett Tapolcai-tavasbarlang, ahol a hagyományos csónaktúrát látványos elemek egészítik ki: üvegpadlós szakasz és 3D-s vetítések szolgálják a város alatti barlanglabirintus mélyebb megismerését, a gyerekeket pedig tavaly óta kúszóbarlang várja. A 2014 nyarán átadott Balatoni Vízivilág Látogatóközpont Balatonfüreden és a balatonalmádi Vízimúzeum hatalmas akváriumai a Balaton gazdag élővilágába engednek betekintést. Idén nyitotta meg kapuit szintén Balatonfüreden az ország első, látogatócentrikus vitorlástörténeti kiállítása, a Vitorlázeum, ahol elsajátíthatjuk a navigálás, kötélcsomózás és – egy, a teraszon felállított árbocon – a vitorlafelhúzás tudományát is, aztán pedig egy szimulátorban kipróbálhatjuk, milyen lehet hajózni a viharos Balatonon.

Tavaly májusban nyílt meg az ország első, dinoszauruszokat bemutató parkja a Keszthelyi-hegység erdőkkel borított völgyében, a gyerekek nagy örömére. A Reziben található Dinó- és Kalandpark életnagyságú őshüllőit a Jurassic Park szakemberstábja készítette. Az állatok mozognak és hangot adnak ki, sőt, némelyik példány hátán még „dinogolni” is lehet. Mellette kalandpark, benne 51 különböző nehézségű feladatból álló kötélpálya várja a fizikai próbatételeket kedvelőket. Szintén érdekes a legkisebbek számára is a balatonszárszói Krokodilpark, szemközt, az északi parton pedig az Afrika Múzeum Balatonedericsen. Agárdon – hogy a Velencei-tó környékén is kalandozzunk egy kicsit – a 2012-ben felújított madárvártán leshetik meg természetes élőhelyükön kicsik és nagyok a madarakat és apró emlősöket. A három éve működő Tisza-tavi Ökocentrum hasonlóképpen a helyi élővilág bemutatására törekszik: itt szabadban vezetett csónaktúrákkal lehet madárlesre menni, számos egyéb program mellett. A családbarát látogatóközpontot egymillió liter össztérfogatú édesvízi akváriumrendszer, tájház, 3D-s vetítőterem, mikroszkópok, valamint két szárazföldi és egy vízi játszótér teszi minden korosztály számára izgalmassá.

A négy régió történelmi látnivalókban sem szűkölködik. Fertőrákoson a Páneurópai Piknik Emlékpark, nem messze tőle, Hegykőn a Vasfüggöny Emlékhely idézi fel a közelmúlt eseményeit, a szintén fertőrákosi Mithras-szentély pedig a III. századba és a római korba visz. A Balaton körül ha kalandozunk: Örvényesen Magyarország legrégebbi, 1055 óta működő vízimalma, Lovas község határában a – közvetlenül a jégkorszak urán, 11 ezer évvel ezelőtt használt – őskori vörösfestékbánya, Gyenesdiáson pedig a Kárpát-medence legrégebbi borpincéje ígérkezik igazi csemegének.

A vízparti településeken található, kulturális látnivalókat összesítő kötetet a tartalmas kikapcsolódásra vágyó nyaralók mellett, a vízparti régiókat szezonon kívül felkereső turisták, iskolai csoportok és turisztikai szakemberek is haszonnal forgathatják.

Máté Erika