Egységben az erő!

Hányszor hallani barátok, ismerősök, de akár idegenek szájából a következő frázist: „Van egy príma ötletem, ami szerintem sokakat érdekelhet, ám sajnos jelenleg nem telik rá, ezért nem tudom kivitelezni…” Nos, ha a jövőben hasonló beszélgetés ütné meg a fülét, akkor ne habozzon, hanem ajánlja az „orátornak” korunk egyik legmodernebb internetes hóbortját, a crowdfundingot, magyarán az online közösségi finanszírozást.

A jelenség működési elve nagyon egyszerű: ha a neten szörfölők érdekesnek találják a „feltaláló” ötletét, akkor megtámogatják annyi pénzzel, amennyi a projekt elindításához szükséges. Az ötletgazda a kampánya létrehozásakor különféle pénzösszegekhez rendelt kategóriákat hoz létre, ezekhez pedig valamiféle „ellenszolgáltatást” párosít. Néhány esetben ezeket a kategóriákat limitálja is, tehát előfordulhat, hogy csak egyvalaki tud valamit egy bizonyos pénzösszeggel támogatni. Egy ilyen gesztusért általában valami „nagy jutalmat” illik kiosztani. Egy fantasy kártyajátéknál láttam, hogy ha valaki ötezer dollárral támogatta a projektet, akkor a játékban az egyik lapra a támogatóról mintázott lény került rá.

Felmerülhet a jogos kérdés: „Mi lesz a pénzemmel, ha nem jön össze annyi, hogy megvalósulhasson a kampány?” A támogatásra szánt anyagiakat a különféle finanszírozó oldalak zárolják, így gyakorlatilag csak akkor „szabadulunk” meg az összegtől, ha egy sikeres koncepciót patronálunk. Alábbi cikkünkben a két – talán legismertebb – crowdfundingos oldalról (a Kickstarterről és az IndieGoGo-ról) szemezgettünk érdekes kampányokat.

Coolest Cooler

Maga a Kickstarter is kiemeli honlapján, hogy a fent említett többfunkciós hűtőtáska az oldal történetének egyik legsikeresebb kezdeményezése. Ryan Grepper ötletgazda összesen 62 642 embert tudott megmozgatni, akik 13 285 226 amerikai dollárral támogatták a kampányát. A Coolest Cooler számos, egy hűtőtáskához szokatlan funkcióval tudta megnyerni a nagyérdeműt. Az eszköz tartalmaz például beépített turmixgépet, sörnyitót, USB-csatlakozót, de a telefonunkon piknikezéshez összeállított lejátszási zenelistát is „bömböltethetjük” rajta Bluetooth-kapcsolat segítségével.

A sikertörténethez hozzátartozik, hogy Grepper csupán második próbálkozásra tudta ezt az eredményt elérni, első projektje sikertelen lett. Másodjára nyáron indította útjára a kezdeményezését, pont abban az időszakban, amikor a leginkább szükség van egy ilyen „kütyüre”.

Pebble Time

Ugyancsak Kickstarter toplistás ez a kompromisszumokat nem ismerő okosóra-család. Tulajdonképpen egy korábbi termék továbbfejlesztéséről van szó, amelyhez a készítők újfent az internetes közönség segítségét kérték. Ez össze is jött nekik: 78 471 támogatótól 20 338 986 amerikai dollárt kaptak a projekthez.

De mivel is több ez az óra az ismert gyártók által kínált okos társaiknál? Sok mindennel! A kijelző maga az e-book olvasók által használt e-papír alapú, ráadásul színes. Ennek a technológiának nagy előnye, hogy még a legfényesebb napsugarak sem képesek megakadályozni a kijelző jó olvashatóságát. Természetesen az eszköz vízálló és a beépített fitnesz funkciói révén ideális kiegészítője a sportok szerelmeseinek, ráadásul emellett a telefonunkról az üzeneteket és értesítéseket is megkapjuk rá. Ezekhez kapcsolódóan a beépített mikrofon segítségével akár pillanatok alatt szóban válaszolhatunk a nekünk címzett üzenetekre, avagy jegyzeteket is létrehozhatunk. Az óra legnagyobb előnye, hogy rendszeres használat mellett is maximum hetente egyszer kell töltőre tennünk. Ha pedig mindez nem volna elég érv a használat mellett, akkor megemlítendő, hogy a „vekker” egyfajta idővonalat generál az általunk rögzített eseményekből, így mindig pár kattintással megtudhatjuk, mi történt tegnap, avagy mire készüljünk fel a héten.

Foodie Dice

Ezen kockák alapötlete nagyon egyszerű: tegyük „színesebbé” az étkezésünket, mégpedig játékos módon. Alapvetően hatféle kockáról van szó, amelyeket két készletbe soroltak a tervezők. A főszerepben itt pöttyök helyett konyhai alapanyagok láthatóak, az eredmény pedig mindig egy sajátságos recept. Az első készletben az adott idények szerepelnek (tavasz, nyár, ősz, tél), a másodikban pedig az ételek fő összetevői (fűszerek, hús, köret, speciális hozzávaló) illetőleg az elkészítési mód. Miután a kockák kidobása után megkaptuk az eredményünket, nincs más hátra, mint bevásárolni, majd birtokba venni a konyhát… (Az ötletet összesen 3 676 felhasználó támogatta 156 027 amerikai dollárral a Kickstarteren.)

SKULLY AR-1

Reklámszöveggel élve a világ legokosabb motoros sisakjáról van szó, amely valóban forradalmasíthatja a motorozás fogalmát. A plexi belsejének alsó részén lévő monitoron úgy juttatja információhoz a motorost, hogy annak nem kell levennie a szemét az útról. Például megnézheti a beépített GPS-térképen, hogy mikor, merre kell mennie, illetőleg a bukósisak hátuljába épített széles látószögű kamera révén azt is láthatja, hogy mi történik mögötte. Ha mindettől nem indult volna emelkedésnek bárki adrenalinszintje, akkor íme még néhány példa az eszköz további funkciólistájáról: Bluetooth segítségével könnyedén összeszinkronizálható a telefonnal, így a vezető anélkül képes telefonálni, hogy abbahagyná a motorozást, illetőleg zenét is hallgathat, ha ahhoz szottyan kedve. Az „okos” sisakot az IndieGoGo-n futtatták meg a készítők. Két hónap alatt összesen 2 446 824 amerikai dollárt kerestek, amely 979 százalékos teljesítést jelent kezdeti céljaikhoz mérten.

Cat Ear Headphones

Mi tagadás, az Axent Wear nevű csoport által megálmodott világító cicafülekkel ellátott fejhallgató elég bizarr látványt nyújt. Az alkotók ezzel a figyelemfelkeltő dizájnnal pont az egyén egyediségét próbálják kihangsúlyozni. Ez a termék jól példázza, hogy mindenféle korszakalkotó technikai újítás nélkül is be lehet törni a piacra. Az Axent Wear 3 428 211 amerikai dollárt gyűjtött össze kampányuk során az IndieGoGo-n úgy, hogy a különféle színű ledekkel megvilágított „fejékeket” mindössze 170 dollárért árulták. (Természetesen volt lehetőség a színmixelésre is potom 650 zöldhasúért.) A füleken és a ledes világításon kívül leginkább egyetlen érdekes funkciója van ennek a fejhallgatónak, az pedig a plasztik „hallószervekbe” épített hangfal, így kvázi egy pillanat alatt hordozható hifivé válhatnak a cicafiúk és cicalányok.

ZERGE outdoor

Utolsóként egy magyar projektről írunk, amely lapzártánkkor még mindig várta a lelkes támogatók hadát. Gyakorlatilag egy újabb hóborthoz, a slackline-hoz – kötéltánchoz hasonló egyensúlyi sporthoz – tartozó felszerelésekről van szó.

Képzeljünk el két magas, toronyszerű épületet és a közéjük kifeszített kötelet, amelyen a sportoló hegymászó hevederrel rögzíti magát és azon egyensúlyozva mutat be különféle gyakorlatokat.

A ZERGE outdoor termékcsaládja speciálisan erre a felhasználásra lett tervezve. A kizárólag hazai gyártókkal és beszállítókkal dolgozó vállalkozás termékei anyaghasználatban a legmagasabb minőséget, designban a 100%-os funkcionalitást képviselik.

A 15 ezer eurót megcélzó kampány lapzártánkkor még nem talált elég támogatóra, viszont ahogy azt a Coolest Cooler esetében láthattuk: sohasem szabad feladni!