A skálázó kutya

Don Matteo de Zaragoza már komoly név egy kutyának, s ő valóban kutya, mivel annak is lett nevelve. Szemben a legtöbb kedvenccel, akiket úgy nevelnek, mint a családba született, vagy örökbe fogadott gyereket. Az átlagtól eltérően tehát Matti (nevezzük csak így, röviden, mert ő maga is erre a névre hallgat) nem tartja magát embernek: valódi kutyaként nőtt fel, pontosan tudja, kicsoda is valójában – bár néha kicsit nagyobbnak képzeli magát, mint a valódi mérete…

Alig egy hónapja játszotta a valódi kutya szerepét, mikor keresztelőre vitték. Nem őt keresztelték, hanem Matti gazdija volt a keresztanya. Ő egyébként operaénekesnő és egyben református lelkész. Felhangzott a „Mint szép híves patakra”, s Matti is végigénekelte. Először ekkor vették észre zenei tehetségét.

Ha valamit nem szeretnek az operaénekesek szomszédjai, hát az az, amikor skáláznak a lakás fala mögött. No, Matti szomszédjai ebből kapnak eleget. A lakásban pedig három énekes is él: Matti és a két gazdi. Hangterjedelme körülbelül három oktáv, ami nem lekicsinyelendő egy énekes számára – a két gazdi hangterjedelmét még nem volt módomban ellenőrizni. Együtt skálázik velük, a férfival lent, a nővel fent. S ezt olyannyira élvezi, hogy amikor a szülőknél töltenek el pár napot a vidéki házban, a kertből csak avval lehet becsalogatni a házba, ha valamelyikük skálázni kezd: ezt nem hagyhatja ki, azonnal berohan és bekapcsolódik. Ha e műveletet három-négy napig elszalasztja a két énekes, Matti beül a fotelbe, és panaszkodik. Sőt, egy karmester Rossini Hamupipőkéjének próbáján lemerevedett, mikor Matti egy alkalommal hangnemben vonyított a zenébe.

Itt kell megemlítenünk, milyen hasznos, hogy kutyának nevelték, és nem embernek. Egy csecsemő mindaddig helyesen veszi a levegőt, míg nem kezd el beszélni. A beszéd ugyanis megváltoztatja a légzéstechnikát, s ezt egy énekesnek újra meg kell tanulnia. Don Matteo de Zaragoza viszont nem tanult meg beszélni, tehát még ma is, hétéves korában is, szabályszerűen kinyitja a bordakosarat, amikor vonyít vagy énekel. Talán énekórákat kellene adnia.

Don Matteo de Zaragoza ősei spanyol nyelvterületről származnak. Van ez a másik spanyol énekes, ha jól emlékszem, Plácido Domingo a neve. Ő nagyon híres lett. De hát ilyen a sors. Az egyik tehetség befut, a másiknak nem úgy sikerül, de a két sztár találkozott már egymással. 🙂