Az MTV-korszak sztárjai jövő héten Budapesten

A tizenéves korát a kétezres évek elején élő generációnak a Smooth Criminal című dal nem Michael Jackson előadásában, hanem sokkal inkább az Alien Ant Farm feldolgozásában ugrik be először – az említett időszakban, amikor az MTV-ből szinte nu-metalon kívül más sem szólt, az amerikai banda akkorát dobbantott a pop-klasszikus gitárosított verziójával, hogy az átiratuk azóta is kirobbanthatatlan a rock-diszkók repertoárjából. Bár az említett sláger sikerét a mai napig nem tudták felülmúlni, saját szerzeményeik is hasonlóképpen figyelemre méltóak. A Linkin Park dühösségével, a Limp Bizkit nagyszájú rappelésével vagy a Papa Roach olykor világfájdalmat árasztó üvöltésével szemben az Alien Ant Farm kevésbé vette komolyan magát – mindezt a névválasztásuk mellett az is érzékelteti, hogy első stúdió albumukat rögtön Greatest Hits címmel adták ki – és a műfajt olykor klasszikusabb rock hangzással, máskor kifejezetten pörgős és kedélyes hangulatot árasztó, a szintén akkoriban fénykorát élő pop-punk hatását is magán viselő olyan slágerekkel színesítették, mint a Glow, az Attitude vagy a Wish. Az együttes némi szünet után néhány éve tért vissza és hogy mennyire nem felejtették el őket, azt tökéletes bizonyítja, 2016-ban például Anglia legnagyobb metálzenei rendezvényén, a Download Festival nagyszínpadán léptek fel tízezrek előtt – Magyarországon első alkalommal hétfőn, február 26-án láthatjuk őket a Dürer Kertben.

Nem is akármilyen kíséretben: a Soil szintén az ezredforduló környékén robbant be, népszerűségüket leginkább a 2001-es Scars című lemezükkel alapozták meg, a nu metal mellett a post grunge és hard rockkal is bátran kísérletező formáció pedig tavaly fennállásának húsz éves jubileumának alkalmával egy félig új szerzeményeket, félig pedig a legnagyobb slágereiket új verzióban felvonultató albumot adott ki – a koncerten valószínűleg egy kiadós best of műsorra számíthatunk. Mellettük a szintén amerikai Local H is színpadra lép: a nyolcvanas évek végén alakult banda bár soha nem került az élvonalba, olyan átéléssel és őszinteséggel idézik meg a Nirvana-korabeli grunge-ot, hogy zenéjük hatására egyenesen a kilencvenes évek nyugati partvidékén érezhetjük magunkat.

Az említett hármas különleges európai turnéja mindössze hét országot érint, így a budapesti állomás igazán kitüntetett esemény és egyben a téli időszak egyik legizgalmasabb klubkoncertje.

 

Német Dániel