Olasz meló – A Jamie Oliver’s Pizzeria Budapestről

Aki azt hiszi, hogy az erzsébetvárosi bulinegyed csak a legénybúcsús turizmus non-stop farsangi bálja, ahol a Village People tagjainak öltözött britek angol fociindulókat énekelnek, nos, az téved. A Gozsdu udvar alapvetően egy laza gasztro-kultúrtáj, sok-sok bárral és egyre nívósabb éttermi ajánlatokkal, ahol akár az 50 pluszos nyugati turisták is jól érzik magukat. Itt van például a JAMIE OLIVER’S PIZZERIA GOZSDU, ami lehetne bárhol a világban, de szerencsére Budapesten található, így ha pont olyan lazák szeretnénk lenni, amilyen hanyag eleganciával bármit összedob nekünk Jamie, nem kell, hogy olívától és szószoktól csatakosan mosolyogjunk a kamerába, elég, ha a Király utca felé vesszük az irányt.

A Jamie Oliver’s Pizzériának a Gozsdu udvarban kulcsszerepe lehet abban, hogy a bulinegyed a minőségi turizmus felé induljon el. Ehhez nekik nem kell mást tenniük, mint amit az ember minden Jamie-étteremtől elvár: minőségi alapanyagokból a tradíció és az innováció házi oltárain áldozva létrehozni valamit, amitől jobb hely lesz a világ, amitől jobban érzi magát a gyomor, a szív és az agy. A feladat tehát nem könnyű, de ettől szép, és a Jamie’s szépen teljesített az alapvetően vékony tésztájú, kézzel nyújtott, ropogós szélűre sütött kovászos pizzákra alapozó egységgel. Szóval, a Várban nyílt budavári Jamie’s Italian sikere után várható volt, hogy a tévészakács beveszi a pesti oldalt is, és persze az is logikus volt, hogy a hely valahol Erzsébetvárosban lesz. Mivel a közeli Spíler és az ÉS Bisztró nagyon bejött a Zsidai Groupnak, logikus volt, hogy a Gozsdu udvarban legyen a következő hídfőállásuk.

Nos, a pesti pizzéria egy franchise első gyermeke, nyilván hasonló arculattal nyílnak majd meg a világ más, legalább ennyire egzotikus városaiban is a családias, mégis kimondottam fiatalos vonalvezetésű éttermek is. Persze a dizájn sztenderdjeinél fontosabb az, hogy nem engednek a 48-ból, azaz alapvetően mindenhol minőségi sonkákat, prémium olívabogyót és eredetvédett sajtokat használnak, amiket lehet persze, hogy a helyi termelőktől vásárolnak, így intergrálódnak a helyi kultúrtájba és gasztronómiai hagyományba. No meg, nemcsak a pincérek barátságosak, hanem az árak is. Az előételünk marinált olívabogyó (980 Ft) volt, és pármai pizzát (paradicsomszósz, bazsalikom, bivalymozzarella, pármai sonka & rukola, érlelt parmezán) ettünk „főételként” (2980 Ft), majd egy szezonális panna cottával (1500 Ft) zártuk le a vacsorát, amire házi jeges teát (940 Ft, 4 ml) ittunk. Ha akartuk volna, grappával vagy Árpád málnapálinkával rendezhettük volna el a kilépőnket, de maradtunk az olaszos ízvilág tartományában, a kellemes vacsoránk után már nem akartunk beleszaladni az éjszakába.

Az étlap letisztult, minden a 32 cm-es pizzagalaxis körül forog, de ha könnyebb ételre vágynánk, akkor válaszhatjuk a pizzettákat is, amik egy kis pizza és egy kis saláta találkozásából jönnek létre. A mellékbolygók (bruschetták, saláták, kemencés tészták, desszertek) pedig az olaszos kultúrkörben mozognak természetesen, tehát a Gozsdu udvarban található hely kedvezőbb árfekvésű a Várban található Jamie’s Italiannél, mégis ugyanazt a prémium minőséget kapjuk, csak a békebeli hangulat helyett a nyüzsgő, fényfüzérektől vibráló Pest lett a kísérőajándékunk.

Ebédre már heti menüből is választhatunk, ha pedig nem fűlik a fogunk a Gozsdu fogatagához, hanem otthonunk vagy irodánk kényelmében és nyugalmában szeretnénk Jamie fogásait fogyasztani, akkor pár kattintással a jamiespizzeria.hu-n ezt is megtehetjük (igaz, egyelőre még csak a belvárosban).

 JAMIE’S PIZZERIA BUDAPEST

1075 Budapest, Király utca 13.