A rock & roll megszállottja vagy – a Spíler Budáról

A MOM Park környéke egyszerre családbarát vidék, és legalább annyira fancy is, ha véletlenül öt évnél idősebb autó megy el előtted, akkor azt vagy veterán találkozóra viszik vagy filmforgatásra. Sok itt az iroda, a biztosítók és bankok dolgozói délben a környéken ebédelnek, kávéznak, szóval, egy önálló városközpont lett a Hegyvidék kapuja. Sokféle vendéglátás van a környéken különböző igényekre kalibrálva, de egy trendi, fiatalos rock & roll zsánerű bisztró már nagyon  hiányzott innen. És lőn a Spíler!

Mivel rock & roll bisztrónkat a MOM legszélében alakították ki, nincs is olyan érzésünk, mintha plázában lennénk, amit lefojt a bevásárló központ klimatizált levegője. A Spíler csak december végén nyílt, mégis olyan, mintha mindig is itt lett volna, ami azért is fura, mert annyira nem volt itt, hogy ez egy üres, árkádos része volt a plázának, amit csak ezért a Spílerért építették be. Az enteriőr titka, hogy a vendég úgy érzi mintha egy videó klipben szerepelne, ahol eljátszatja a rocksztárt a luxus backstage-ben, miközben a helyet legalább annyira családias hangulat is jellemzi. A vendégre nemcsak a gasztró mennyország vár, de képzeletben a Marshall ládákon és a dobokon – amelyek a dekoráció részei – fellépcsőzhet a rock and roll hallhatatlanok csarnokába is. A bárpult beidéz egy hetvenes évek közepi luxusszállós kávézót is, ahol James Bond vár egy szovjet ügynökre, hogy megmutatassa neki az 1977-es Star Wars legendás bárjelenetének storyboardját… Szóval, nemcsak az egy csoda, ahogy alig egy-két hónap alatt megépítették és kialakították ezt a helyet itt, hanem az is, hogy úgy tűnik: a fényeket, a színeket, a térhatást, mindent előre lemodelleztek, így aztán amikor december végén megnyílt a hely olyan érzésünk volt, mintha a Spíler hamarabb itt lett volna, mint maga a MOM, aminek igen is volt köze a rock & rollhoz. Amikor már kiürültek annak idején itt az ipari csarnokok, a kilencvenes években zenekarok béreltek próbahelyeket. Már csak ezért is autentikus a helyszínválasztás.

Rib-eye

Toffee pudding

Az előételek, az ausztrál, kaliforniai, új-zélandi és dél-afrikai borok, a kézműves sörök, a superfood választék, az argentín farmokról származó zamatos, csontos T-bone, porterhouse és rib eye, a speciális pörkölésű Mokka Budapest kávék is összefüggő rendszert alkotnak a gasztró periódusos rendszerében. A frissen szeletelt Iberico sonkában nemcsak makkot és a diót éreztük – azt, amivel etették a disznókat – de a nagymama érett falusi sonkáját is, és a hozzá szervírozott fűszeres lepénykenyér olyan zamatos volt, hogy önmagában is teljes értékű uzsonna lehetne. Hozzá – nem annyira uzsonnás érzést követve – Wild At Heart elnevezésű,
ribizlit idéző ausztrál rozét ittunk, ami aztán kedvet csinált a szaftos, fűszervajas hátszín steakhez. Ez pont annyira volt zsíros, hogy kiadja a hús valódi ízét, miközben megértettük azt is, hogy mit jelent a szabad tartású marha kifejezés. És cseppet sem volt száraz, ahogy a fűszeres sült krumpli sem. Minden az volt, ami: a csokis-mogyorós mousse sem az a finomkodó franciás, kis ékszert idéző desszert volt, hanem olyan, ami remekül lefojtotta a steaket, és aztán a szintén férfias, karakteres, Budapest Mokka kávé helyrebillentett mindenkit a kiadós vacsora után. Az pedig külön tetszett, hogy milyen jól érezték magukat a szemközti boxban üldögélő hetven pluszos nénik, akik – miközben valószínűleg az unokákról beszélgettek – Smashing Pumpkins számokra doboltak a szépen manikűrözött ujjaikkal.

MOM Park, 1123 Budapest, Alkotás u. 53.
hello@spilerbuda.hu

Asztalfoglalás: www.spilerbuda.hu

PZL