Huszonegy új zenei tehetség

Könnyűzenei tehetségkutató program is van már a Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhetően, a kezdeményezés pedig ötödik évadába került. A legjobbnak ítélt huszonegy fiatal előadót 309 pályázó közül választották ki, az együttesek az A38 hajó nagyszínpadán mutatkoztak be tavaly.

Az elmúlt évek azt igazolják, hogy a könnyűzenei tehetségkutatás  eredményes és értelme van annak a programnak, amely évről évre feltörekvő zenei talentumoknak ad lehetőséget elindulni a pályán- mondta a legfrissebb támogatott zenekarok bejelentésén Bajnai Zsolt az NKA Hangfoglaló Könnyűzene  támogató Program Kollégiumának vezetője az A38 hajón megtartott eredményhirdetésen múlt év végén.

A nemzeti Kulturális Alap programján belül megint huszonegy fiatal könnyűzenész kap lehetőséget arra, hogy elinduljon a zenei pályán.

Mint Bajnai Zsolt fogalmazott, Kodály országában nagy dolog a zenei talentumok felfedezését újra és újra elindítani. Emlékeztetett, az idén jelentkező 309 előadóművész egyrészt bizonyíték arra, hogy az öt év alatt legalább 1500 olyan fiatallal találkoztak országosan, akik olyan dolgot művelnek hivatás szerűen, ami számukra és másoknak is örömet okoz.

Ez idő alatt 3,5 milliárd forintos eddigi támogatási pénz jutott a magyar könnyűzenének.

Eddig 140 előadót támogattak

November 5-én az A 38 hajó színpadán vehették át az okleveleket azok a feltörekvő fiatal zenei formációk, amelyeket a zsűri ajánlását is figyelembe véve az NKA Hangfoglaló Program Kollégiuma kiválasztott. A korábban Cseh Tamás Program névre hallgató program Induló Előadói Alprogramjában a most kihirdetett formációkkal együtt eddig 140 zenekar és énekes kapott támogatást. Köztük olyan zenekarok, mint az első évadban felfedezett, azóta a slágerlisták élén szereplő Margaret Island, Lóci Játszik, a második évadot Run Over Dogs, a harmadik évadból az USEME vagy a tavalyiak közül – a mostani oklevélátadón is bemutatkozó – The Blubebay Foxes. A zsűri azokat támogatta, akikben látta, hogy akárcsak a korábbi támogatottak, képesek lesznek saját videó klippel, hanghordozóval és koncertekkel előállni, hiszen vállalták, hogy minimum öt új dalt rögzítenek profi körülmények között, megjelentetnek egy új albumot, elkészítenek egy videoklipet.

A legfrissebb felfedezettek, akiknek dallamait remélhetőleg hamarosan mindannyian dúdolni fogjuk: az Antal Gábor Trio, az Árnyéknyúl a Beb-Hop Slammers a Carson Coma, Dánielfy Gergő és az Utazók, Darjeeling, DLRM, Haraszti Ádám Projekt, KASSANDRA, MADRAPUR, Marble Mist, Néhai Bárány, OHNODY, PLASTICCEAN, Ruby Harlem, Slow Village Terra Profonda, The Pontiac, The Sharon’s, The Tibes, Fangler’s zenei formációk lettek.

Szerző: Lőrincz Edit